Američka vojska
Shutterstock
Američka vojska

Shutterstock

Američka vojska, Foto: Shutterstock

Američke snage za specijalne operacije upotrebile su tajnu raketu koja "sadrži u sebi srednjovekovnu surovost i napredne tehnologije" za ubistvo sirijskog lidera "Al Kaide" Haleda el Arurija.

Pročitajte još:

Američki činovnici i predstavnici "Al Kaide" potvrdili su likvidaciju Halida el Arurija – faktičkog lidera terorističke grupe "Huras ad-Din", sirijske filijale "Al Kaide". Operacija likvidacije terorista je izvedena 14. juna u Idlibu.

- Način na koji je umro bio je zapanjujući - piše list "Njujork tajms", istakavši da je za likvidaciju militanata bila iskorišćena tajna raketa.

Radi se o raketi klase "vazduh-zemlja"(Hellfire), koja je lansirana sa drona. Raketa je imala bojevu glavu bez eksploziva. Umesto da eksplodira, gornji deo vozila Haleda al Arurija je bio dignut u vazduh sa deset kilograma metala.

- Ako nije poginuo od udara ultrabrze granate, druga karakteristika rakete je to skoro sigurno uradila: šest dugih oštrica koje su se otvorile nekoliko sekundi pre udara isekle bi sve na svom putu - piše list.

Američka vojska

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Raketa Hellfire, poznata kao R9X, napravljena je za vreme predsednika Baraka Obame kako bi se smanjio broj žrtava među civilima i smanjila šteta tokom američke borbe sa teroristima u Avganistanu, Pakistanu, Iraku, Siriji, Somaliji i Jemenu.

Preporučujemo: