Sramotni članak Borisa Džonsona

Alo.rs/N.A. | vesti 2020-06-15 08:53:55 2020-06-15 08:53:55

Kritičari traže od Džonsona da objasni da li i dalje ima stavove iznete u tom članku, gde je tvrdio da Afrikanci ne bi uzgajali prave useve za izvoz bez britanskog usmeravanja.

EPA

U vreme kada Veliku Britaniju zapljuskuje talas rasnih nemira, isplivao je stari članak njenog aktuelnog premijera Borisa Džonsona koji je izazvao kritike i zgražavanje.

Naime, Džonson je rekao da kolonijalizam u Africi nikada nije trebalo da se okonča i umanjio je ulogu Velike Britanije u trgovini robljem. To je, između ostalog, naveo u jednom članku iz 2002. godine dok je bio poslanik Konzervativne stranke.

Kritičari traže od Džonsona da objasni da li i dalje ima stavove iznete u tom članku, gde je tvrdio da Afrikanci ne bi uzgajali prave useve za izvoz bez britanskog usmeravanja.

"Kontinent (Afrika) je možda mrlja, ali ta mrlja nije na našoj savesti. Problem nije u tome što smo nekad bili glavni, već u tome što više nismo", naveo je on.

Premijer se ove nedelje založio za zadržavanje kontroverznih statua robovlasnika i britanskih kolonijalista u gradovima Velike Britanije, za koje je rekao da treba da ostanu na da stoje, jer „nas podučavaju o našoj prošlosti sa svim njenim manama“.

Ali članak, napisan dok je Džonson bio urednik časopisa "The Spectator", otkriva da se premijer u stvari aktivno divio kolonijalnim aktivnostima Britanije na kontinentu.

 

"Uzmimo u obzir Ugandu, biser Afrike, kao primer britanske istorije. Da li smo mi krivi za porobljavanje? Koješta. Jedna od prvih dužnosti Frederika Ligarda, koji je kolonizovao Ugandu 1890-ih je bila da se suprotstavi i pobedi arapske porobljivače", naveo je Džonson.

On je rekao i da nije istina da su Britanci sadili "pogrešne useve".

"Da smo ih ostavili da se sami snalaze, starosedeoci bi mogli da se pouzdaju samo u instant ugljene hidrate dobijene iz plantana (vrsta banane, prim.prev) ... kolonisti su ispravno utvrdili da je izvozno tržište ograbičeno", naveo je on.

Predlažući da bi jedan od načina da se poveća ekonomija afričkih zemalja bio da britanski turisti odmaraju u njima, Džonson je napisao: „Najbolja sudbina Afrike bila bi kad bi se stare kolonijalne sile ili njihovi građani ponovo uputili u njenom pravcu; pod razumevanjem da se ovaj put od njih neće tražiti da osećaju krivicu".

Opozicioni poslanici pozvali su premijera da razmotri svoje komentare i objasni da li i danas predstavljaju njegova stanovišta.

U Londonu već danima traju protesti proti rasizma, koje prate i nemiri i sukobi sa policijom.

Expand player
Pogledajte više