korona virus
EPA

 

korona virus

EPA

korona virus, Foto: EPA

On smatra da mnogi virusi miruju širom sveta da bi se iznenada pojavili i nestali zavisno od toga da li uslovi pogoduju njihovom širenju.

Prva epidemija SARS-a prestala je iznenada. Otkrivena je 2002, a u julu 2003. proglašena je završenom (SZO). Ukupan broj žrtava iznosio je 8.096, a devetog februara broj umrlih od kovida-19 nadmašio je taj broj.

- Mislim da je virus već bio tu, a kada kažem tu, mislim svuda. Možda je reč o uspavanom virusu, koji se probudio u određenim uslovima – kaže Džeferson, a kao primer navodi slučaj sa Foklandskih ostrva početkom februara.

- Odakle je došao? Tamo je bio kruzer, koji je krenuo sa ostrva Južna Džordžija ka Buenos Ajresu. Putnici su pregledani, a osmog dana, kad su već bili na putu za Vedelovo more, otkriven je prvi slučaj – kaže Džeferson, koji sumnja da je virus bio u smrznutoj hrani da bi se aktivirao kada je odrmznuta.

Džeferson je takođe govorio o španskom gripu i čudnim okolnostima pod kojima se pojavio.

- Godine 1918. oko 30 odsto stanovništva Zapadne Samoe umrlo je od španske groznice, ali oni nisu bili u dodiru sa spoljnim svetom. Objašnjenje bi moglo da bude da izazivači ne dolaze niotkuda, niti idu bilo kuda.

On je istakao da ima dosta dokaza da su otpadne vode zatrovane virusima, a sve je više dokaza i da se prenose putem fekalija. Tamo gde je temperatura otpadnih voda četiri stepena, postoji visoka koncentracija virusa. To je idealna temperatura za stabilizaciju i aktiviranje virusa, a u fabrikama u kojima se pakuje mesto temperatura je često oko četiri stepena, kaže Džeferson.

PROČITAJTE JOŠ: