Mačor, maca, mačka
Instagram/printscreen
Mačor, maca, mačka

Instagram/printscreen

Mačor, maca, mačka, Foto: Instagram/printscreen

Lekovi namenjeni mačkama mogu zaštititi ljude od korona virusa, najnovije su tvrdnje naučnika sa Univerziteta Alberta u Kanadi.

Lek GC376 se koristi kod zaraznog mačjeg peritonitisa (FCoV), koji počinje u crevima i može putovati u mozak i biti fatalan.

Mačji zarazni peritonitis uzrokovan je drugom vrstom korona virusa, ali sada naučnici tvrde da bi mogao da uništi čuveni "šiljak" protein na SARS-CoV-2 koji napada i ljude, prenosi Telegraf.

Da li biste se dobrovoljno vakcinisali?

 

Iako lek još uvek nije testiran na ljudima, istraživači navode da ovaj lek može delovati kao antivirusni lek protiv SARS-CoV-2 što je dovoljan dokaz da se što pre započnu klinička ispitivanja.

Trenutno ne postoje lekovi koji mogu da izleče ili zaštite ljude od kovida, a lekari koriste slobodno prosuđivanje sa već dostupnim lekovima.

Dokazano je samo da jedan lek, odnosno deksametazon može znantno smanjiti rizik od smrti kod kritično bolesnih pacijenata.

Stoga sada svet, ali i nauka sve nade polažu u GC376, a ukoliko klinička ispitivanja pokažu njegovu efikasnost, ubrzo bi mogao da se daje i ljudima.

PROČITAJTE JOŠ: