džip
Printscreen youtube
džip

Printscreen youtube

džip, Foto: Printscreen youtube

Ahmad al-Kubail, vrhovni komandant Vojnog saveta Deir ez Zor (DMC), preživeo je pokušaj atentata.

Džip al-Kubaila pogođen je improvizovanom eksplozivnom napravom dok se kretao 31. oktobra u okrugu al-Našuah u južnom delu grada al-Hasake na severoistoku. Agencija Nort Pres izvestila je da niko nije povređen ili ubijen u napadu.

DMC je vojna filijala Sirijskih demokratskih snaga (SDF) pod vođstvom Kurda u Deir ez Zoru, pokrajini sa arapskom većinom.

Pre 2011. godine, al-Kubaila, koji je poznat i kao "Abu Kaul", sirijske vlasti zatvorile su zbog velike krađe automobila. Kako je rat počeo, pridružio se sirijskoj opoziciji u Deir ez Zoru i formirao svoju miliciju koja je navodno bila umešana u krađu i iznudu.

- Želimo brzi oporavak vođi (Vojnog saveta Deir ez Zor) Abu Kaulu i potvrđujemo našu posvećenost progonu terorističkih ćelija koje ciljaju na sigurnost i bezbednost naših regiona i naših ljudi - izjavio je vrhovni komandant SDF-a Ferhat Abdi Sahin, nakon pokušaja atentata.

Prošlog septembra, njegovo pleme Al Bakir zvanično se odreklo al-Kubaila, jer je delovao kao "pion" za SDF u Deir ez Zoru, gde je tlačio tamošnje stanovnike.

Nijedna grupa još nije preuzela odgovornost za napad na al-Kubaila. ISIS je možda stajao iza napada. Bez obzira na to, za pokušaj atentata se sumnjiče i pripadnici SAA, koje su u septembru gađale portparola DMC-a.

PROČITAJTE JOŠ: