OPASNO JE Kuga stigla u Kaliforniju, muškarac se zarazio dok je šetao psa!

Poslednji potvrđen slučaj kuge u Kaliforniji bio je 2015. godine kada su dve osobe bile izložene zaraženim glodarima ili njihovima buvama u Nacionalnom parku Josemit. Te osobe su se oporavile

Bakterija koja izaziva KUGU
Bakterija koja izaziva KUGU, Foto: screenshot youtube

Jedan stanovnik Saut Lejk Tahoa u Kaliforniji zaražen je kugom, što je prvi slučaj ove zaraze u ovoj američkoj državi od 2015. godine.

Zdravstveni zvaničnici veruju da je muškarca ujela zaražena buva tokom šetnje psa u tom području, navodi se u saopštenju za štampu Agencije za zdravstvo okruga El Dorado, prenosi CNN.

Zaražena osoba se oporavlja kod kuće pod nadzorom lekara, dodaje se u saopštenju.

Simptomi kuge često se pojavljuju u roku od dve nedelje i mogu da uključuju temperaturu, mučninu, slabost i natečene limfne čvorove. Lečenje antibioticima može da bude efikasno ako se bolest otkrije dovoljno rano.

Zvaničnici okruga El Dorado kažu da još istražuju okolnosti slučaja nakon što su obavešteni o pozitivnim rezultatima testa.

- Ljudski slučajevi kuge su izuzetno retki, ali i dalje mogu da budu veoma ozbiljni - rekla je dr Nensi Vilijams iz Agencije za javno zdravlje. Napominje da je kuga prirodno prisutna u mnogim delovima države, uključujući područja El Dorada.

- Važno je da pojedinci preduzmu mere predostrožnosti za seve i svoje kućne ljubimce kada su napolju, posebno tokom šetnje, planinarenja i/ili kampoanja u sredinama gde ima divljih glodara - rekla je ona.

Da li mislite da kuga može stići do Srbije?

Ukupan broj glasova: 51

  • Da: 73% (37)
  • Ne: 27% (14)

Poslednji potvrđen slučaj kuge u Kaliforniji bio je 2015. godine kada su dve osobe bile izložene zaraženim glodarima ili njihovima buvama u Nacionalnom parku Josemit. Te osobe su se oporavile.

Pre toga u državi nije bulo slučaja od 2006. godine. Poslednjih decenija u SAD svake godine bude zabeleženo u proseku sedam slučajeva ljudske kuge, sa rasponom od jednog do 17 slučajeva godišnje, navodi CDC, prenosi Telegraf.

Ranije ovog meseca je čovek u Nju Meksiku u svojim dvadesetim godinama umro od kuge, što je bio drugi potvrđen slučaj ove godine.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi