ŠIRI SE NOVA POŠAST Bubonska kuga stigla i u Ameriku!

Ovo je prvi slučaj pojave kuge u toj oblasti

Kuga; Korona
Kuga; Korona, Foto: Ilustracija

Bubonska kuga, čija je pandemija poznata kao „crna smrt“ ubila na milione ljudi kroz istoriju, stigla je i u Kolorado. Posle Mongolije i Kine, gde su registrovani slučajevi zaraze kod ljudi, u Americi je otkrivena veverica zaražena kugom.

Veverica pozitivna na kugu pronađena je i testirana u gradu Morisonu u Koloradu, udaljenom oko 30 kilometara od Denvera, saopštile su lokalne vlasti.

Kako su naveli, ovo je prvi slučaj pojave kuge u toj oblasti, a dodali su da je mala verovatnoća za prenos kuge na ljude.

Ipak, pozvali su na opreznost i preporučili meštanima da obrate pažnju na domaće životinje i kućne ljubimce koji bi se mogli zaraziti od ujeda zaražene buve, koja inače prenosi bubonsku kugu.

Izdata su i uputstva kuda se sme šetati s kućnim ljubimcima, kada ići kod veterinara i izbegavati kontakt s divljim životinjama u šumskim predelima, ali i izbegavati držanje smeća u otvorenim kantama u dvorištima, da ne bi privlačilo divlje životinje.

Kuga
Kuga, Foto: Shutterstock

Vlasti okruga Džeferson ističu da su simptomi bubonske kuge visoka temperatura i groznica, glavobolja, opšta slabost organizma i bolovi u telu, kao i oticanje limfnih žlezda, a koji se javljaju za dva do sedam dana od momenta infekcije.

Podsetimo, nedavno su Mongolija i Kina registrovale slučajeve bubonske kuge, zbog čega je Svetska zdravstvena organizacija i tu bolest stavila na vrh liste praćenja.

Bubonsku kugu izaziva bakterija jersinija pestis, koja može da se prenese i na ljude i na domaće životinje. Iako se ta bolest danas efikasno leči, u srednjem veku je odnela milione života tokom pandemije.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi