kineski ambasador
Printscreen
kineski ambasador, Foto: Printscreen

Dok je ovaj prizor mnoge sablaznio pa su ga protumačili kao simbolički prikaz rastućeg uticaja Kine širom Tihog okeana, drugi pak tvrde da se radi o tradicionalnoj praksi koja je pogrešno protumačena.

Songen posetio je ranije ovog meseca Marakei, koralno ostrvo u sastavu Kiribata. Fotografija prikazuje kako je pri dolasku hodao po leđima mladića koji su ležali na tlu.

"Jednostavno ne mogu da zamislim nijedan scenario u kojem je hodanje po leđima dece prihvatljivo ponašanje za ambasadora (ili bilo koju drugu odraslu osobu)", napisao je na Tviteru Konstantin Panajiotou, američki ataše za odbranu na pet pacifičkih ostrva, uključujući Kiribate.

Član australijskog parlamenta Dejv Šarma, koji je nekada služio u misiji u Papui Novoj Gvineji, takođe je rekao kako je iznenađen ovom fotografijom.

S druge strane, mnogi stanovnici Kiribata ističu da je reč o uobičajenoj praksi i da je ovaj formalni gest dobrodošlice izvučen iz konteksta.

"Ovo je znak poštovanja koje ostrvljani pokazuju prema gostima", napisao je Adlih Ztuhks.

Da li odobravate ovakav potez kineskog ambasadora?

 

"Ako se stranac oženio u porodici, muškarci bi ležali na zemlji u znak dobrodošlice. A ženu bi nosili na ramenima do njenog odredišta. Isti oblik dobrodošlice pružamo svima i čest je tokom venčanja ili prvih poseta ostrvu. Nemojmo manipulisati činjenicama kako bi one odgovarale našim pričama", dodao je.

Antropolog Katerina Teaiva rekla je da ova simbolika pokazuje čast i gostoprimstvo, a ne pokoravanje.

"Poznato je da stanovnici Marakeija slede običaje svoje zemlje. Trebalo biste manje da histerišete oko toga i pokažete veće poštovanje prema raznolikostima pacifičkih običaja. Ostrvljani bi trebalo da imaju pravo na kulturno samoodređenje", kazala je.

Tang, koji je za ambasadora na Kiribatima imenovan u martu, istakao je kako je njegov tim primio srdačan doček, prenosi Index.

PROČITAJTE JOŠ: