Aja Sofija
Tanjug/AP
Redžep Tajip Erdogan

Tanjug/AP

Redžep Tajip Erdogan, Foto: Tanjug/AP

U sirijskom gradu Al-Sukajlabija postavljen je kamen temeljac za kopiju katedrale Aja Sofije. Grad Al-Sukajlabija u zapadnoj Hami bio je svedok ceremonije polaganja kamena temeljca za crkvu Aja Sofija, koja će biti replika matične katedrale Aja Sofije u Turskoj.

Pročitajte još:

Ceremoniji je prisustvovalo sirijsko i rusko rukovodstvo, pored verskih lidera naroda iz regiona. Na kamenu temeljcu crkve je napisano:

ANKETA: Da li će Aja Sofija ponovo postati crkva?

 

- Tokom vladavine predsednika Bašara Hafeza Al-Asada, predsednika Sirijske Arapske Republike, blagoslovom episkopa Hame i njegovog preosveštenstva Nikolaosa Balbakija i blagoslovom Rusije koju je predstavljao komandant ruskih snaga koje deluju u Sirijskoj Arapskoj Republici, uz blagoslov generala Aleksandra Jurjeviča Čajka, polaganju kamena temeljca crkve Aja Sofija, pomažu Nabel Al-Alabdala, komandant Al-Sukajlabije.

Ovaj korak podržali su i blagoslovili pravoslavni hrišćanski verski poglavari i u Siriji i u Rusiji, i smatraju to korakom solidarnosti sa Aja Sofijom i uverenjem da turski predsednik neće moći da izbriše ovaj spomenik UNESCO-a, koji je imao centralnu ulogu u hrišćanskoj istoriji tokom 1500 godina.

U julu je Erdogan izazvao međunarodni verski i politički skandal, Vrhovni sud Turske poništio je vladinu uredbu koju je donela moderna turska država 1934. godine o pretvaranju Aja Sofije iz džamije u muzej, na osnovu onoga što je opisano u istorijskom dokumentu koji potvrđuju kupovinu zgrade Aja Sofije od strane sultana Mehmeda Osvajača pre nego što je pretvorena u džamiju.

Preporučujemo: