Demonstracije u Keniji
Foto: AP/Foto:AP

Policija je otvorila vatru nakon što suzavac i vodeni topovi nisu uspeli da rasteraju gomilu hiljada koja je preplavila policajce. Iz unutrašnjosti zgrade mogao se videti plamen.

Bolničar je rekao da je najmanje 10 ljudi ubijeno, a novinar Rojtersa ispred parlamenta prebrojao je tela najmanje pet demonstranata.

 

 

- Želimo da zatvorimo parlament i svaki poslanik treba da ode i da ostavku. Imaćemo novu vladu - rekao je jedan demonstrant Dejvis Tafari.

Policija je štitila zgradu skupštine od demonstranata, ali su do popodneva oni probili policijske kordone i došli do zgrade, preneo je Blumberg.

 

Zvuk bojeve municije odjekivao je Najrobijem dok je policija pokušavala suzavcem da rastera demonstrante koji su bacali kamenice uzvikujući "Ruto (predsednik Kenije Vijlijam) mora da ode!", dodaje agencija.

 

 

Medijski servis "Sitizen TV" objavio je ranije da su demonstranti ušli u zgradu parlamenta u Najrobiju, te da je u jednom delu zgrade izbio požar.

Kenijci se bore da se izbore sa nekoliko ekonomskih šokova izazvanih dugotrajnim uticajem pandemije kovida, rata u Ukrajini, dve uzastopne godine suše i depresijacije valute.

Parlament je u utorak odobrio nacrt zakona o finansijama, prebacujući ga na treće čitanje. Sledeći korak je da se zakon pošalje predsedniku na potpisivanje. Može da ga vrati parlamentu ako ima primedbi.

Finansijski zakon ima za cilj da prikupi dodatnih 2,7 milijardi dolara poreza kao deo napora da se olakša veliki teret duga, pri čemu samo plaćanje kamata troši 37% godišnjeg prihoda.

Vlada je već napravila neke ustupke, obećavajući da će ukinuti predložene nove poreze na hleb, jestivo ulje, vlasništvo automobila i finansijske transakcije. Ali to nije bilo dovoljno da zadovolji demonstrante.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading