pokušaj otmice devojčice u Beogradu
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock


Nemački stručnjak Andre Volf (46) iz organizacije "Mimikama", koja proverava istinitost informacija na internetu, demantovao je tvrdnje o navodnoj otmici sedmogodišnje devojčice Paule Šefer. Prema rečima Andre Volf-a, ova objava se pojavljivala i ranije u Lajpcigu, Hanoveru i širom Nemačke. Fotografija koja je kružila društvenim mrežama prikazivala je navodno kidnapovanu devojčicu pored policijskog automobila, ali prema rečima Andre-a, cela priča je prevara.

Prevara putem društvenih mreža

Andre Volf je istakao da je cilj ove prevara generisanje klikova na objavu, kako bi korisnici bili dovedeni na lažnu stranicu sa navodnim video-snimkom otmičara sa nadzorne kamere. Nakon toga, korisnici bi trebalo da se prijave sa ličnim podacima, čime bi prevaranti došli do njihovih informacija. Andre je upozorio korisnike da budu skeptični prema informacijama koje im se plasiraju i apelovao da ne nasedaju na ovakve prevare.

Metoda šok videa

Andre Volf je dodatno objasnio da se ova metoda naziva "šok video" i da prevaranti često deluju van Evrope, što otežava njihovo hvatanje. On je takođe izrazio sumnju da je fotografija male Paule stvorena putem veštačke inteligencije ili da je ukradena iz nečije galerije.

Nemoć policije u borbi protiv sajber kriminalaca

Uprkos naporima policije, sajber kriminalci često ostaju van dometa zakona. Andre Volf je istakao da se prevaranti često nalaze u zemljama poput Turske ili Bliskog istoka, gde je teško njihovo hvatanje. Policija je skoro nemoćna u borbi protiv ovakvih prevara, te je apelovala na građane da budu oprezni i da ne dele lične informacije na sumnjivim stranicama.

U zaključku, Andre Volf je istakao da je važno da korisnici budu skeptični prema informacijama na društvenim mrežama i da se informišu o verodostojnosti objava pre nego što podele svoje lične podatke.

(Build)

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading