meka
Foto: EPA/Foto: Tanjug/AP

Više od 1.000 ljudi je umrlo tokom ovogodišnjeg hadžiluka u Saudijskoj Arabiji gde su se muslimanski vernici suočavali s ekstremno visokim temperaturama, saopštili su danas saudijski zvaničnici.

Prema rečima dvojice neimenovanih zvaničnika iz Kaira, više od polovine preminulih su bili hodočasnici iz Egipta, prenosi AP.

Egipat je oduzeo licence od 16 putničkih agencija koje su pomogle hodočasnicima da neovlašćeno putuju u Saudijsku Arabiju, saopštile su ranije egipatske vlasti.

Egipatska vlada je saopštila da je 31 hodočasnik koji je s dozvolom otputovao u Saudijsku Arabiju preminuo od hroničnih bolesti tokom ovogodišnjeg hadžiluka, ali nije ponudila zvaničnu brojku za hodočasnike koji su išli na hadžiluk bez zvaničnog putnog odobrenja.

Međutim, jedan neimenovani zvaničnik egipatske vlade je rekao da je još najmanje 630 Egipćana umrlo tokom hodočašća, pri čemu je većina prijavljena u hitnoj službi u naselju Al-Muaisem u Meki.

Potvrđujući ovu brojku, egipatski diplomata je rekao da je većina preminulih sahranjena u Saudijskoj Arabiji.

Saudijske vlasti su takođe pooštrile kontrolu neovlašćenih hodočasnika, proterujući desetine hiljada ljudi.

Međutim, mnogi od njih, uglavnom Egipćani, uspeli su da stignu do svetih mesta u i oko Meke, neki čak i pešice.

Za razliku od hodočasnika koji putuju na hadžiluk sa urednim dozvolama, ilegalni hodočasnici nisu imali hotele u koje bi se sklonili od vreline.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading