Gaza
Foto: AP/Ohad Zwigenberg (STF)

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da se intenzivne borbe protiv Hamasa završavaju, ali da se rat nastavlja.

Poručio je da će to omogućiti da se deo izraelskih snaga prebaci na severnu granicu sa Libanom. Hezbolah je preuzeo odgovornost za napad na bazu na severu Izraela.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je u intervjuu za lokalnu televiziju da se faza intenzivne borbe protiv Hamasa završava, ali da se rat neće okončati dok ta islamistička grupa ne bude više imala kontrolu nad Pojasom Gaze.

Hezbolah objavio da je pogodio područja gde su se okupili vojnici na severu Izraela

Hezbolah je u saopštenju naveo da su pogođene izraelske snage na području između naselja Menara i Margaliot.

Pokret Hezbolah u Libanu objavio je da je pogodio područja na kojima su se okupili vojnici na severu Izraela, javlja Anadolija.

U saopštenju se još i navodi da izraelske snage nastavljaju s napadima u nekim regijama na jugu i istoku Libana.

Libanska novinska agencija NNA objavila je da su izraelski avioni izveli tri napada na regiju Bekaa na istoku zemlje.

Napetosti su porasle duž libanske granice s Izraelom usred prekograničnih napada između Hezbolaha i izraelskih snaga dok Tel Aviv nastavlja sa svojom smrtonosnom ofanzivom na Pojas Gaze, u kojoj je od 7. oktobra prošle godine ubijeno više od 37.500 ljudi.

Netanjahu: Intenzivne borbe protiv Hamasa se završavaju, ali rat se nastavlja

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je u intervjuu za lokalnu televiziju da se faza intenzivne borbe protiv Hamasa završava, ali da se rat neće okončati dok ta islamistička grupa ne bude više imala kontrolu nad Pojasom Gaze, preneo je Rojters.

Dodao je da će okončanje intenzivnih borbi u Gazi omogućiti Izraelu da pošalje više vojnika uz severnu granicu sa Libanom, gde je danas napadnuta vojna baza, a Hezbolah je preuzeo odgovornost.

"Nakon što se intenzivna faza završi, imaćemo mogućnost da prebacimo deo snaga na sever. I učinićemo to. Pre svega, u odbrambene svrhe. Drugo, da bismo vratili naše (evakuisane) stanovnike kućama", rekao je Netanjahu za izraelski Kanal 14.

Poručio je da će građane vratiti svojim domovima, ako budu mogli, diplomatskim putem, a ako ne, naveo je, učiniće to na drugi način.

Ponovio je i da se protivi ideji da palestinske institucije sa Zapadne obale preuzmu vlast u Gazi umesto Hamasa.

Netanjahu je istakao da je Izrael spreman da nakratko zaustavi borbe u Pojasu Gaze u zamenu za povratak određenog broja talaca koje drži Hamas, ali da se neće obavezati na potpuni prekid vatre "pre nego što se ostvare ciljevi rata".

"Spreman sam da pristanem na delimičan dogovor koji će vratiti kući neke od naših talaca", istakao je on u intervjuu za Kanal 14.

Naveo je da je "obaveza" Izraela da nastavi da se bori posle pauze da bi ispunio cilj da uništi Hamas. "Nisam spreman da od toga odustanem", poručio je Netanjahu.

(Reuters, Tanjug)

Netanjahu: Dramatičan pad u isporuci oružja Izraelu iz SAD

Na početku sednice vlade, izraelski premijer Benjamin Netanjahu branio je svoju odluku da prošle nedelje objavi video snimak na engleskom jeziku na kome kritikuje Sjedinjene Države zbog zadržavanja isporuka oružja.

Nakon što je istakao da ceni podršku američkog predsednika Džozefa Bajdena Netanjahu navodi da je pre četiri meseca došlo do "dramatičnog pada" u snabdevanju oružjem Izraelu.

"Mnogo nedelja apelovali smo na naše američke prijatelje da ubrzaju isporuke. Radili smo to iznova i iznova. To smo radili na višim ešalonima, i na svim nivoima, i dobili smo razna objašnjenja, ali jedno nismo dobili: osnovna situacija se nije promenila", tvrdi Netanjahu.

Penzionisani izraelski general Brik tvrdi da Hamas još uvijek kontroliše 80 posto tunela u Gazi

Penzionisani izraelski general-major Yitzhak Brik izjavio je da Hamas još uvek kontroliše 80 posto tunela u Pojasu Gaze, prenosi Anadolija.

U tekstu za izraelski list "Maariv", Brik je naveo da je "Tel Aviv daleko od poraza protiv Hamasa, koliko je Istok od Zapada".

- Svaki dan proveden u ratu koji je izgubio svrhu iscrpljuje naše sposobnosti i uništava našu državu. Vojska se urušava, ekonomija Izraela propada, gubimo kontakt sa svetom, a naša nacionalna moć je ozbiljno narušena - rekao je on.

Ističući da izraelska vojska nije mogla da ostvari ciljeve, Brik je rekao da je kopnena snaga izraelske vojske oslabljena jer ne može da zameni trupe koje su se mesecima bez prestanka borile i platile visoku cenu poginulima i ranjenim borcima.

Penzionisani izraelski general je rekao da se izraelska vojska povukla iz regiona u kojima se nalazila zbog manjka vojnika i nastavila napade racijama.

 

Hezbolah preuzeo odgovornost za napad dronom na vojnu bazu

Hezbolah preuzeo odgovornost za napad dronom na severu Izraela. U saopštenju se navodi da je lansirano nekoliko dronova napunjenih eksplozivom ka izraelskoj vojnoj bazi 10 kilometara od granice.

IDF još nije komentarisao incident, a vatrogasna služba je saopštila da se bori sa požarom u toj oblasti.

Huti: Upešna akcija sa Iračkim Islamskim otporom protiv četiri broda u luci Haifa

Jemenski pobunjenici Huti saopštili su da su izvršili zajedničku operaciju sa Iračkim Islamskim otporom protiv četiri plovila usidrena u luci Haifa u Izraelu.

U saopštenju se navodi da su u subotu ispaljeni dronovi na dva broda natovarena cementom i još dva teretna broda u luci, zbog toga što su navodno prekršili zabranu ulaska u "luke okupirane Palestine".

Huti su opisali ovu operaciju kao "uspešnu", tvrdeći da su postigli direktni pogodak, ali o tome ne postoje potvrde iz nezavisnih izvora.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading