uKRAJINA
Foto: Alo/Printscreen

 

 "Ovo nije prvi put da je režim (ukrajinskog predsednika Volodimira) Zelenskog jasno pokazao svoju terorističku prirodu i potpuno zanemarivanje bezbednosti nuklearnih objekata, što se posebno manifestuje u stalnom stvaranju pretnji za obavljanje dužnosti osoblja Zaporoške nuklearne elektrane, kao i u pokušajima spoljnog pritiska na odluke zaposlenih u pogonu", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva. Ističe se da su, pored fizičke pretnje od granatiranja, zaposleni u Zaporoškoj NE i članovi njihovih porodica, uključujući i decu, izloženi stalnom psihološkom pritisku jer i dalje dobijaju preteće poruke ukrajinskih specijalnih službi.

"Po svemu sudeći, kijevski režim ne namerava da napusti svoju započetu politiku zastrašivanja i iscrpljujuće ucene osoblja stanice. Shvatajući potpunu nesposobnost režima Zelenskog da pregovara, naša zemlja će preduzeti sve neophodne mere protiv njega kako bi lišila kijevski režim mogućnosti da izvrši takve napade", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova. Iz MSP Rusije dodaju i da sistematski napadi kijevskog režima na Zaporošku nuklearnu elektranu i druge energetske objekte Ruske Federacije pokazuju nameru "da se nanese neprihvatljiva šteta privredi RF i stvori rizik od nesreće izazvane ljudskim faktorom koji bi mogli ugroziti nuklearnu bezbednost celog evropskog kontinenta".

Oružane snage Ukrajine su u petak uveče upotrebom dronova izvršile napad na podstanicu "Raduga", koja snabdeva Energodar, tokom kog je oštećen jedan transformator. Glavni deo grada je ostao bez električne energije i vode. Posledice ukrajinskog udara otklonjene su u danas poslepodnevnim časovima. Prethodno je 19. juna ukrajinska vojska u potpunosti uništila podstanicu "Luč".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading