Izrael
Foto: Alo/Printscreen

 Razgovori u poslednjih 24 do 48 sati između visokih izraelskih i američkih zvaničnika, navodno su izazvali „ekstremnu zabrinutost” među nekoliko članova Bajdenove administracije, koji veruju da će izraelska kampanja protiv Hezbolaha u južnom Libanu uskoro da krene.

Amerikanci predpostavljaju da će rat Hezbolaha i Izraela započeti sa velikom vazdušnom kampanjom bombardovanja ciljeva na jugu Libana.

Međutim, ono što SAD najviše zabrinjava jeste i to, što bi meta napada mogla biti i jugozapadni deo Sirije gde se nalazi veliki broj Pasdarana, vojnih skladišta i centara za obuku pod plaštom Sirijske arapske armije.

Blagonaklona podrška

Međutim, sa druge strane neki izvori ukazuju da je tokom serije sastanaka na visokom nivou ove nedelje, između visokih izraelskih i američkih zvaničnika u Vašingtonu, izraelska delegacija dobila uveravanja da će Izrael imati potpunu podršku, ako dođe do rata punog obima sa Hezbolahom kao i sa Iranom.

To potvrđuje i CNN koji izveštava da su američki zvaničnici uverili najviše izraelske zvaničnike da je Bajdenova administracija „potpuno spremna da podrži svog saveznika“, ako izbije potpuni rat između Izraela i Hezbolaha.

Faktički time se pokazuje da je rat neizbežan i da bi mogao da počne u bilo kom trenutku u naredne tri nedelje.

Veliki broj zemalja već je naredio svojim državljanima da se pripreme za moguću

evakuaciju iz Libana koja bi se sprovodila kao 2006 godine pomorskim i vazdušnim putem do luka i aerodroma na Kipru- Pafos i Larnaka aerodrimi, Limasol i Larnaka, luke koje su korišćene 2006. za vreme Drugog libanskog rata za evakuaciju brodovima.

Inače šiitski lider Hasan Nasralah javno je zapretio da će Hezbolah raketama napasti Kipar jer otvoreno pomaže Izraelu i dozvoljava obuku borbenih pilota Izraela nad tim ostrvom.

Inače Kipar po svojim geografskim karakteristima je dosta sličan Libanu po klimi, vegetaciji i zemljištu sa čime se značajno olakšava obuka koja se izvodi u zoni planine Trudos koja ima dosta sličnosti sa Mont Hermonom na granici Libana i Izraela.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading