američki nosač aviona
Foto: EPA/PA-EFE/US NAVY/MC2 JACOB MATTINGLY

- USS "Teodor Ruzvelt" stigao je u pomorsku luku u jugoistočnom gradu Južne Koreje kao bi demonstrirao silu protiv rastućih pretnji iz Severne Koreje koja produbljuje vojnu saradnju sa Rusijom - objasnila je agencija pozivajući se na američku mornaricu.

Nosač aviona prate američki razarači "Helsi" i "Danijel Inije", a došao je, između ostalog, na planirane vežbe u kojima učestvuju SAD, Japan i Južna Koreja krajem juna.

Sve se to dešava dok postoji strah od daljeg jačanja saradnje Pjongjanga i Moskve nakon što je Vladimir Putin posetio Severnu Koreju i potpisao sa Kim Džong Unom Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu.

Američki nosač aviona na nuklearni pogon USS "Teodor Ruzvelt" i ranije je učestvovao u vojnim vežbama u međunarodnim vodama južno od Korejskog poluostrva. Takođe, Amerikancima nije prvi put da šalju plovila na nuklearni pogon u južnokorejsku vojno-pomorsku bazu Busan, kako bi pokazali nadmoć u regionu.

Poseta Vladimira Pitina DNR Koreji i Vijetnamu pokazala je da je politika diktata i sankcija kojom se služi Amerika propala, rekao je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading