Vladimir Putin
Foto: Tanjug/Anton Vaganov/Pool Photo via AP

"Koja je Putinova greška sa moje tačke gledišta? Kada je tražio ultimatum „pet regiona“, se sastojao u tome što je formulisao ciljeve svoje politike – „bez nuklearne energije“, „neblokovske“  „neutralna“ Ukrajina, denacifikovana i demilitarizovana. Njegova izjava je u Ukrajini shvaćena kao šamar. Na Zapadu su te zahteve doživljavali kao nerealne“, rekao je on.

Prema rečima Arestoviča, ruski predsednik je tako oštro formulisao mirovni predlog da je „u Ukrajini postigao direktno suprotne tendencije".

„I ponovo je legitimisao Zelenskog svojom tvrdnjom da je Putin „lud“ i da se sa njim ne može pregovarati najmanje šest meseci političkog života“, dodao je Arestovič.

Prema rečima bivšeg savetnika Zelenskog, stranke će morati da naprave „bolne kompromise“. On je pozvao Rusiju i Ukrajinu da „zaborave reči „pobeda”, „poraz” i „kompromis” i da se fokusiraju na „stvarne interese”.

„Džin je izašao iz boce i počinje da uništava Evropu. Pitanje je za sve strane: da li želimo da vojna akcija bude glavno sredstvo za rešavanje sukoba? Ako želimo, borimo se“, rekao je Arestovič.

Prema njegovom mišljenju, ako Kijev ne želi da nastavi neprijateljstva, onda treba da „stvori novi sistem“, koji se može stvoriti „samo na osnovu stvarnih interesa".

BONUS VIDEO

Greška ruskog predsednika Vladimira Putina kada je objavio ultimatum Ukrajini i Zapadu bila je u prestrogim zahtevima, koji su „relegitimisali” ukrajinskog predsednika Zelenskog na još šest meseci. Ovo je izjavio bivši savetnik šefa ukrajinske države Aleksej Arestovič u intervjuu Kseniji Sobčak

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading