Viktor Orban
Foto: Alo/Tanjug


Tokom posete Berlinu u petak, mađarski premijer Viktor Orban nije se suzdržao od izražavanja svoje negodovanja prema nemačkoj imigracionoj politici. U intervjuu pre sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, Orban je kritikovao transformaciju Nemačke tokom protekle decenije, navodeći da "ova Nemačka više nije ona Nemačka o kojoj su naši dedovi i roditelji govorili kao primeru." On je naglasio da nekada poznata "zemlja reda i vrednih ljudi" sada evoluirala u raznoliko, multikulturno društvo gde se migrantima više ne smatra gostima, već stanovnicima sa sopstvenim pravima.

Orbanova gledišta o nemačkom društvu

Orbanove izjave istakle su njegove brige o promenama u nemačkom društvu i percepciji posledica "levičarske vlade" u Berlinu, optužujući je za nekontrolisano davanje nemačkog državljanstva migrantima. Prema Orbanu, migranti više nisu gosti u domovima autohtonih Nemaca, već pojedinci sa utvrđenim pravima unutar zemlje. Takođe, on je ponovio svoju odluku iz 2015. godine da odbije ulazak izbeglicama u Mađarsku, ističući značaj svojih akcija tokom migrantske krize.


Pored komentara o nemačkoj imigracionoj politici, Orban je takođe kritikovao planove vođstva u Briselu, posebno ciljajući Ursulu fon der Lajen i Manfreda Vebera. On je nazvao fon der Lajen "proizvodom koalicije za rat i migracije" i optužio Vebera da evropske konzervativce usmerava ka desnoj struji i teži da ispuni "Sorosove planove."

Poseta Berlinu i predsedavanje Evropskom unijom

Orbanova poseta Berlinu poklopila se sa nadolazećim predsedavanjem Mađarske Evropskom unijom 1. jula. Uprkos uobičajenoj konferenciji za štampu nakon zvaničnih sastanaka, ovakav događaj nije bio zakazan nakon Orbanovih razgovora sa kancelarom Šolcom. Nemački mediji su izvestili o otkazivanju susreta sa medijima i izbegavanju fotografskih prilika kao svesnom odlukom kancelarove kancelarije.

Fudbalska diplomatija

Ranije tokom nedelje, kako Šolc tako i Orban prisustvovali su utakmici Nemačka-Mađarska kao deo UEFA Evropskog prvenstva u fudbalu. Međutim, nisu sedeli jedan pored drugog tokom utakmice. Orbanovo prisustvo na utakmici istaklo je presecanje sportskih i diplomatskih staza usred političkih tenzija između Mađarske i Nemačke.

(Jutarnji)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading