NOVI NUKLEARNI RAT: Ovo su vrele tačke koje bi mogle pokrenuti Armagedon!
Profimedia


Svetska nuklearna trka predstavlja ozbiljnu pretnju za globalnu bezbednost, a tenzije između zemalja poput Rusije, Kine, SAD, Severne Koreje i Irana podižu zabrinutost na globalnom nivou. Povećanje broja nuklearnih oružja i njihova modernizacija, kao i međunarodni odnosi koji se sve više zahuktavaju, formiraju sadašnji zlokobni pejzaž.

Rusija: Istorija se ponavlja na Karibima?

Vladimir Putin je nedavno izazvao zabrinutost vojnim vežbama u blizini Kube, podsećajući na napetu situaciju iz 1962. godine, kada su SAD i tadašnji Sovjetski Savez bili na ivici nuklearnog rata. Putinova pretnja upotrebom nuklearnog oružja u kontekstu sukoba u Ukrajini dodatno je podgrejala međunarodne tenzije.

Kina: Brzina izgradnje nuklearnog arsenala

Istaknuti stručnjaci za bezbednost ističu brzinu kojom Kina gradi svoj nuklearni arsenal, postavljajući je kao jednog od glavnih aktera u novoj nuklearnoj trci. Takođe, napetosti u Aziji i na Bliskom istoku dodatno doprinose globalnoj nestabilnosti.

Iran: Sve bliže posedovanju nuklearnog oružja

Iran se ističe kao zemlja koja sve više teži razvoju nuklearnog oružja, što izaziva zabrinutost stručnjaka za međunarodne odnose. Situacija je dodatno zakomplikovana smrću predsednika Ebrahima Raisija, otvarajući pitanje buduće politike Iranu u vezi sa nuklearnim oružjem.

Pakistan, Indija i Kina: Nestabilnost u Južnoj Aziji

Napetosti između Pakistana, Indije i Kine predstavljaju dodatni izvor zabrinutosti zbog moguće nestabilnosti u regionu. Brzina kojom Pakistan gradi svoj nuklearni arsenal, zajedno sa političkom nestabilnošću u zemlji, postavlja pitanje sigurnosti celog sveta.

Severna Koreja: Rastući nuklearni kapaciteti

Severna Koreja je postala ozbiljan izazov za međunarodnu zajednicu sa svojim rastućim nuklearnim kapacitetima i demonstracijama moći kroz visokoprofilna lansiranja raketa. Ova zemlja predstavlja posebnu zabrinutost zbog mogućnosti rane upotrebe taktičkog nuklearnog oružja u sukobima.

(Mirror)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading