KRAJ PETRODOLARA? Saudijska Arabija se okreće BRICS-u
Tanjug

Spekulacije su počele 9. juna, kada je formalno isteklo trajanje sporazuma Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kraljevine Saudijske Arabije (KSA) kojim su donekle ublažene posledice naftne krize koja je obeležila 1973. godinu.

To što se trenutno događa je „iznenadilo mnoge koji se bave biznisom naftnih derivata, ali ne i one koji prate geopolitičke tendencije na planetarnom i nivou Bliskog istoka“, kaže za Alo! Jovan Knežević, stručni konsultant za geopolitiku i diplomatiju.

„Prvi put u 50 godina se desilo da se sporazum o ekonomskoj saradnji SAD i Saudijske Arabije ne produži, čime je dat signal da prirodno partnerstvo te dve zemlje više ne postoji u snazi i formatu kao nekada, kada su ga 1974. godine potpisali Henri Kisindžer i princ Fahd“, objašnjava Knežević.

SPORAZUM IZ ERE NAFTNE KRIZE

Sporazum, potpisan u Vašingtonu 8. juna 1974. godine, predvideo je stvaranje dve komisije: Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju (JCEOR) i Zajedničke komisije za bezbednost (JSCOR). Sporazumom, koji su potpisali tadašnji američki državni sekretar Henri Kisindžer i saudijski princ Fahd ibn Abdel Aziz, bila je predviđena saradnja dve države u razvoju industrije, obrazovanju stručnjaka, transferu znanja i tehnologija, kao i razvoju poljoprivrede u pustinjskim uslovima. Za uzvrat, Saudijska Arabija je „otplaćivala“ podršku SAD tako što je profit od stabilnog tržišta nafte ulagala u američke proizvode. Vremenom se višak profita sve češće usmeravao u jednu investiciju: američke državne obveznice. Na taj način, američki dolar je imao znatno pokriće u vrednosti tržišta nafte, što je zamenilo nekadašnji „zlatni standard“. Tako je nastao „petro dolar“.

„Ovo što se dešava od 8. juna je već najavljeno u Rijadu prošle godine, iako je malo ko verovao u ozbiljnost izrečenog, s obzirom na veze koje datiraju iz 1974. godine“, podseća Jovan Knežević.

SAUDIJCI PRIHVATAJU DOLAR, EVRO, JUAN

Saudijski ministar finansija Mohamed al-Džadan je u januaru 2023. godine izjavio da njegova zemlja razmatra trgovinu naftom u drugim valutama. U jednom intervjuu je objasnio da njegova zemlja ne vidi problem da u trgovini naftom izabere između dolara, evra ili saudijskog rijala. Saudijska Arabija u Kinu izvozi čak četvrtinu proizvedene nafte. Tokom posete zemljama Persijskog zaliva u decembru 2023. godine, kineski predsednik Si Đinping izrazio želju da se trgovina naftom i gasom  obračunava u juanu.

„Iako će ovo negativno uticati na značaj i vrednost dolara na međunarodnim tržištima, nikako se ne može reći da je ovo kraj ere petrodolara, ali se može reći da je ovo početak njegovog ubrzanog slabljenja. To može dovesti do kraha petrodolara, ako i ostali veliki proizvođači naftnih derivata, koji su trenutno vezani za dolar kao valutu, učine isto, što je posle Saudijske Arabije znatno izvesnije“, objašnjava Jovan Knežević.

PAD VREDNOSTI DOLARA?

Vrednost američkog dolara ostaće malo promenjena sve dok države okupljene u Savetu za saradnju Persijskog zaliva (GCC) svoje valute drže vezane za dolar. „Kako BRICS bude širio svoj uticaj, tako će generalno opadati uticaj dolara, a samim tim i petrodlara kao komponente njegove vrednosti“, dodaje Knežević.

Ukoliko ukupna potražnja za dolarom bude manja, to će vremenom smanjiti popularnost ulaganja u američk državne obveznice, zatim u SAD može podići kamatne stope, i podstaći inflaciju.

U isto vreme, potez Saudijske Arabije ukazuje na spremnost te države da uspostavi blisku saradnju s organizacijom BRICS, koju sada, pored prvobitnih članica: Brazila, Rusije, Indije, Kine, Južne Afrike, čine i: Egipat, Etiopija, Iran i Ujedinjeni Arapski Emirati.

KRAJ PETRODOLARA? Saudijska Arabija se okreće BRICS-u

Foto: Shutterstock

 

RAST POPULARNOSTI BRICS-a

„Ovo neprodužavanje sporazuma pokazuje i promenu primarnog ekonomskog interesa Saudijske Arabije ka organizaciji BRICS, uz dodatno pojačano nezadovoljstvo u postupanju SAD u sukobu koji se od prošle godine vodi u Pojasu Gaze, gde broj muslimanskih civilnih žrtava daleko nadilazi broj civilnih izrelskih žrtava,“ ističe Jovan Knežević, stručni konsultant za geopolitiku i diplomatiju.

„Dogovor koji je postignut u okviru BRICS-a (povod su bile obračunske valute u trgovinskim razmenama) nije direktno uperen toliko protiv dolara, koliko je uperen na jačanje lokalnih valuta na čelu s kineskim juanom. Juan se izdvaja kao najjača i najčešće korišćena valuta iz sledećeg razloga: ekonomska razmena svih zemalja u BRICS-u je najznačajnija upravo s Kinom, pa se dešava da se razmene, umesto u lokalnoj valuti, vrše u juanima. Sva je prilika da će to vremenom biti sve učestalije, jer se tako olakšava i ubrzava trgovinska razmena uokviru BRICS-a. Sve to neminovno slabi značaj i vrednost dolara“, zaključuje Jovan Knežević.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading