PELOSI IZVREĐALA SI ĐINPINGA "Svi ćete zaboraviti"
Printscreen

Pelosi – koja je deo dvostranačke delegacije američkog Kongresa u poseti Tibetu – rekla je da će Si "nestati i da mu niko neće odati priznanje".

Delegaciju predvodi predsednik Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa Majkl Mekol, a njeni članovi su Pelosi, koja je sada emerita predsedavajuća, i istaknuti članovi američkog Kongresa.

"Njegova svetost Dalaj Lama, sa svojom porukom znanja, tradicije, saosećanja, čistote duše i ljubavi, živeće dugo i njegovo nasleđe će živeti zauvek. Ali ti, predsedniče Kine, ti ćeš nestati i niko ti neće odati nikakvo priznanje", poručila je Pelosi koja je 2022. izazvala međunarodni skandal posetivši Tajvan uprkos protivljenju Kine.

Svečani doček za Si Đinpinga ispred Palate Srbija

Printscreen Tanjug i VideoPlus

 

 

Kineska ambasada u Nju Delhiju oštro je reagovala na posetu delegacije i pozvala američku stranu da se drži svojih obaveza priznavanja Tibeta kao dela Kine.

U međuvremenu, američki predstavnik, kongresmen Gregori Miks, rekao je da Kina "može da izrazi nezadovoljstvo ako to želi".

"Mi ćemo se zalagati za ono što je ispravno. Ono što je ispravno je osigurati da Tibetanci imaju slobodu. Da budu u stanju da se vrate u svoju domovinu i da budu u stanju da zadrže svoju kulturu i istoriju... To je ono što je važno", objasnio je on.

Prošle nedelje, američki Kongres usvojio je nacrt zakona kojim se Peking poziva da se ponovo angažuje sa Dalaj Lamom i drugim tibetanskim liderima kako bi mirno rešili svoj spor oko statusa i upravljanja Tibetom.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading