Marija Zaharova
Foto: EPA/EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

"Simbolično je da se datum objavljivanja izveštaja poklopio sa sastankom odlazećeg generalnog sekretara bloka Stoltenberga sa američkim predsednikom Bajdenom. Cilj je da izvesti 'domaćina' o rezultatima obavljenog posla, nadajući se tome da će se oni uzeti u obzir prilikom određivanja budućeg Stoltenbergovog posla... Šampioni demokratskih vrednosti, za koje sebe smatraju, već desetu godinu zaredom povećavaju finansijska sredstva za destabilizaciju bezbednosne situacije", navela je Zaharova, prenosi RIA novosti.

Pored toga, dodala je, zemlje članice Alijanse nastavljaju da "obmanjuju" svoje građane, čiji se porezi, kako je navela, koriste za eskalaciju vojne situacije u Evropi i van njenih granica.

"Nije prva godina da svoje građane indoktriniraju mitom o pretnjama koje navodno dolaze iz Rusije i Kine kako bi izvlačili ogromne sume iz njihovih novčanika", rekla je Zaharova, a njen komentar je objavljen na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Prema njenim rečima, mnogim predstavnicima međunarodne zajednice odavno je postalo jasno da su glavni korisnici ovog pristupa SAD i njihov vojno-industrijski kompleks.

"Većina sredstava koja izdvajaju druge zemlje članice Severnoatlantskog bloka biće iskorišćena za plaćanje američkih proizvoda", napomenula je ona. Istovremeno, dodala je Zaharova, evropske članice NATO nastavljaju da "bez pogovora slede kurs koji diktira Vašington, dok istovremeno dovode sopstvenu ekonomiju i društvenu sferu u duboku krizu".

Stoltenberg je na sastanku sa Bajdenom u Beloj kući 17. juna rekao da su zemlje članice NATO povećale izdatke za odbranu za "neviđenih" 18 odsto. Prema njegovim rečima, 23 članice NATO-a (od 32) do kraja 2024. će potrošiti 2 odsto BDP-a ili više na odbranu, što ukupno iznosi 1 bilion 474 milijarde američkih dolara. Stoltenberg će na mestu generalnog sekretara NATO ostati do 1. oktobra ove godine.

Tanjug

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading