NATO
Foto: EPA/Foto: EPA/FILIP SINGER

Fajnenšel tajms (FT) navodi da je ovo Ruteovo obećanje pokušaj predsednika holandske vlade da obezbedi potporu iz Budimpešte nakon višemesečnog mađarskog veta na ovakav ishod izbora za prvog čoveka Severnoatlantskog saveza.

Navodi se da Rute ima podršku 29 od ukupno 32 zemlje članice NATO, uključujući ključne države poput SAD, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Nemačke.

Mark Rute podnosi ostavku

EPA-EFE/PHIL NIJHUIS

 

 

Ipak, njegov izbor za novog genseka Alijanse, koji bi nasledio Jensa Stoltenberga, blokira upravo Orban, za čiju zemlju FT navodi da je od svih članica NATO najviše naklonjena Rusiji.

Navodi se da su se Orban i Rute, koji su se u prošlosti sukobljavali u više navrata, sinoć sastali na marginama večere koja je za šefove država i vlada zemalja Europske unije organizovana u Briselu sa ciljem dogovora o podeli ključnih funkcija u EU nakon izbora za Evropski parlament.

Nakon ovog njihovog sastanka porasle su šanse da bi Budimpešta mogla da odblokira Ruteovo imenovanje za šefa NATO, za koje je potebna jednoglasna odluka svih članica Alijanse.

Navodi se da je Rute obećao Orbanu da će tokom mandata na čelu Severnoatlantskog saveza omogućiti Mađarskoj da ne mora da učestvuje u aktivnostima usmerenim ka NATO podršci Ukrajini.

Viktor Orban

EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

 

 

Kako je FT saznao od dve osobe upoznate sa detaljima razgovora Rutea i Orbana, ova mogućnost bi se odnosila na aktivnosti koje bi se odvijale van teritorije država članica Alijanse.

Ruteov portparol je za FT rekao samo da je holandski premijer s Orbanom imao "dobar razgovor" koji je pre svega bio usredsređen na ishod prošlonedeljnog sastanka premijera Mađarske i Stoltenberga u Budimpešti.

- Premijer Rute će u pisanoj formi potvrditi premijeru Orbanu ono o čemu su razgovarali - naveo je taj portparol.

S druge strane, portparol mađarske vlade odbio je da prokomentariše ove informacije za FT.

Alo.rs/FT

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading