nuklearno oružje
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock/Popel Arseniy

- Nedavna iskustva, uključujući i ona stečena tokom sukoba u Ukrajini, i analiza modela ponašanja kolektivnog Zapada u vezi sa situacijom u Ukrajini, pokazuju da je neophodno razjasniti određene parametre koji se odnose na situacije opisane i u vojnoj doktrini kao takvoj i u „Osnovama državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja“ - istakao je diplomata.

- Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je u intervjuu britanskom listu Telegraf rekao da zemlje bloka razgovaraju o postavljanju nuklearnih bojevih glava alijanse u stanje pripravnosti -prenosi RIA.

Postoji pretnja?

Komentarišući ovakve izjave zamenik ministra spoljnih poslova Rusije je istakao da u ovakvim izjavama postoji element pretnje.

Prema njegovim rečima, rad na razjašnjenju nuklearne doktrine je već u toku:

- Nisam spreman da razgovaram o vremenskim okvirima, rasponima ili rasporedima za ovaj posao.

- Specijalisti odgovorni za nuklearnu komponentu imaju za cilj da obezbede da se ovaj posao obavlja sistematski i sa maksimalnom odgovornošću - dodao je Rjabkov.

Kako je, sa svoje strane, rekao portparol Kremlja Dmitrij Peskov komentarišući Stoltenbergovu izjavu, takve reči dovode do još jedne eskalacije tenzija.

Stav Rusije o upotrebi nuklearnog oružja

Početkom juna Vladimir Putin je na SPIEF-u rekao da Moskva ne zvecka nuklearnim oružjem. Šef države je upozorio da ne treba olako shvatati pitanje upotrebe oružja za masovno uništenje.

Scenariji po kojima bi Rusija teoretski mogla da upotrebi nuklearno oružje navedeni su u vojnoj doktrini i u „Osnovama državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja“.

Prema dokumentima, to je moguće u slučaju agresije na Moskvu ili njenih saveznika upotrebom oružja za masovno uništenje ili agresije upotrebom konvencionalnog oružja, kada je ugroženo postojanje same države.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading