BOLEST IZ KLIMA UREĐAJA NAPRAVILA HAOS U HRVATSKOJ Zaraženo 5 pacijenata, dvoje u teškom stanju
Foto: Shutterstock

Nakon što je utvrđeno da imaju zaražene pacijente, od kojih su dvojica u teškom stanju, pokrenuta je istraga o tome odakle je zaraza počela, jer se zna da se vrlo često zaraza može preneti ili iz klima uređaja ili iz vode.

Legionarska bolest je atipična pneumonija uzrokovana bakterijama. Leči se antibioticima, azitromicinom, kinolonima ili rifampicinom.

– Odmah smo alarmirali Hrvatski zavod za javno zdravstvo, koji je uradio sve analize i bakterija je izolovana u vodovodu. Trenutno je u toku pasterizacija, odnosno pušta se topla voda sa svih slavina u bolnici – kaže prof.dr. Milivoj Novak, pomoćnik direktora za kvalitet.

Naime, pet pacijenata je pokazalo znake bolesti, od kojih su dvoje u teškom stanju.

- Reč je o pacijentima koji su teško bolesni od neke osnovne bolesti, pa im je legionela drastično pogoršala stanje - kaže Novak.

Da biste isprali sve slavine, potrebno je podići temperaturu vode na minimum 75 stepeni Celzijusa i pustiti da se ispere. Kako su bakterije završile u vodovodnom sistemu biće teško odgonetnuti, ali je poznato da se ova bakterija razmnožava u toploj vodi, pa se ljudi najčešće zaraze udisanjem zaraženih kapljica vode dok se sistem ispira.

Epidemije ove bolesti su uglavnom povezane sa vodovodom u bolnicama, hotelima i javnim kupatilima ili bazenima. Generalno nema prenosa bolesti sa čoveka na čoveka.

Činjenica je da se neće razboleti svi koji su izloženi, neki razviju blaži oblik bolesti, ali neki imaju izuzetno težak tok bolesti.

Podsetimo, bakterija Legionella uzročnik je bolesti poznate kao legionarska bolest, teške forme pneumonije, i Pontijakove groznice, blaže respiratorne bolesti.

Ime je dobila po prvom zabeleženom izbijanju bolesti među učesnicima Američke legije u hotelu u Filadelfiji 1976. godine.

Legionella živi u vodenim sistemima kao što su rashladni tornjevi, sistemi vode u zgradama, tuševi, đakuziji i drugi vodeni sistemi u kojima voda može stagnirati na temperaturama od 20 do 50 stepeni Celzijusa.

Prenosi se udisanjem mikroskopskih kapljica vode (aerosoli) kontaminirane ovom bakterijom, ne prenosi se direktnim kontaktom između ljudi.

Najefikasnija prevencija je održavanje sistema za vodu na odgovarajućim temperaturama i redovno čišćenje kako bi se spriječio razvoj bakterije.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading