Ivana Stefanović
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/RTS

Do četvrtka će biti promenljivo i nestabilno vreme, a od četvrtka stiže leto i temperature preko 30 stepeni. Iz Hitne pomoći saveti kako se ponašati u ekstremnim situacijama, odnosno tokom toplotnog talasa.

Doktorka Ivana Stefanović rekla je da tokom toplog talasa uvek treba da se ponašamo umereno.

Kada su ekstremne situacije svi pacijenti koji boluju od neke hronične bolesti, naročito kardiovaskularnih bolesti, treba da izbegavaju napore i „teške kupovine“.

- To možda naivno zvuči, ali kada nosite teško u rukama, krv ide u ruke, napravi se relativna ishemija, može da se napravi neke neželjeni koronarni događaj. Dakle, ne nositi ništa teško, pokušajte da izbegnete uzbrdice, naročito kada je vlaga i kada je jako toplo, jer i tada srce radi pod povećanim naporom - rekla je dr Stefanović.

Bilo bi pametno da jednu stanicu pređete autobusom, pa da se spustite do kuće – što je, kako kaže, doktorka Stefanović, realan savet za takve pacijente.

Što se tiče hrane, ona bi trebalo da bude što laganija, A ako se znojite, to treba nadoknaditi, neće biti neočekivano da vam pritisak padne, napominje doktorka.

- Treba da razgovarate sa svojim izabranim lekarom, možda i pre toplotnog talasa, kako da se ponašate i koji lek možete da smanjite - zaključila je doktorka Stefanović.

(RTS)

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading