Priština
Foto: Alo/Shutterstock

Danas će biti potpisan sporazum o ukidanju viza za građane tzv. Kosova koji žele da putuju u Izrael.

Ovu vest saopštila je izraelska ambasada u Prištini.

"Sa zadovoljstvom vas pozivamo na prijem koji organizuje njena ekselencija Tamar Živ, ambasadora Države Izrael u Republici Kosovo, a tom prilikom ćemo obeležiti Dan nezavisnosti Izraela i Sporazuma o ukidanju viza za građane Kosova", navodi se u saopštenju, a prenosi "Koha".

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani je 29. januara ove godine saopštila da je Izrael pristao da ukine vize za građane tzv. Kosova.

Ova odluka Izraela, koji je poslednja zemlja koja je priznala nezavisnost tzv. Kosova, pre oko tri godine, navodno stupa na snagu nakon potpisivanja sporazuma.

"S tim u vezi, dva resorna ministarstva će nastaviti sa procedurama potpisivanja sporazuma i građani će biti obavešteni čim odluka stupi na snagu. Putem ovog sporazuma građani "Kosova" će moći da putuju bez viza u Izrael u turističke svrhe", navedeno je iz kabineta Osmanijeve.

Od 1. januara građani tzv. Kosova sa biometrijskim pasošima mogu slobodno da putuju u zemlje Šengena, nakon stupanja na snagu odluke o liberalizaciji viza.

Od 5. januara, građani tzv. Kosova mogu i u Španiju da putuju bez viza.

Putovanje bez viza je u turističke svrhe, porodične stvari ili slično.

Međutim, vizna liberalizacija ne znači radne dozvole ili druge pogodnosti.

Bonus video:

 

 

Alo/RT Balkan

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading