Rat u Izraelu 2023
Foto: Tanjug/Tanjug/Ap

Zdravstveni zvaničnici tvrde da je osam Palestinaca je ubijeno je dok su čekali kamione duž istočnog puta u Pojasu Gaze. Benjamin Netanjahu raspustio ratni kabinet. Novi protesti u Jerusalimu, okupljeni traže ostavku izraelskog premijera i vanredne izbore.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu raspustio je ratni kabinet oformljen 11. oktobra prošle godine radi upravljanja operacijama protiv militantnih grupa Hamas i Hezbolah.

Lider stranke Nacionalno jednistvo Beni Ganc je ranije ove nedelje podneo ostavku na mesto ministra u ratnom kabinetu, nakon što Netanjahu nije ispunio njegov zahtev da predstavi jasnu strategiju za Pojas Gaze nakon okončanja rata.

BONUS VIDEO

Kraj bloga

Pentagon: Niko ne želi širenje regionalnog rata na Bliskom Istoku

Nakon što je izraelska vojska odobrila operativne planove za napad na Liban, Pentagon je saopštio da Sjedinjene Američke Države ne žele širenje regionalnog sukoba na Bliskom Istoku.

"Neću ulaziti u hipotetičke scenarije i spekulacije o tome šta bi moglo da se dogodi, osim što ću reći da niko ne želi širenje regionalnog rata", rekao je portparol Pentagona general-major Patrik Rajder na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

SAD i Francuska su angažovane u diplomatskim naporima da se sve intenzivnija neprijateljstva između Izraela i Hezbolaha okončaju pregovorima, međutim Hezbolah je saopštio da neće obustaviti napade na Izrael sve dok traje rat u Pojasu Gaze.

HEZBOLAH OBJAVIO SNIMAK Ovde su vazdušne luke na severu Izraela (VIDEO)

IDF izveo seriju napada na položaje Hezbolaha

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da je izvela seriju napada u južnom Libanu, ciljajući nekoliko operativaca Hezbolaha koji su prethodno učestvovali u lansiranju dronova.

"Operativci su bili deo jedinice vazduhoplovnih snaga Hezbolaha koja stoji iza desetina napada na sever Izraela", navode iz IDF-a.

(Times of Israel)

Hezbolah objavio snimke drona koji navodno prikazuju lokacije na severu Izraela

Hezbolah je objavio video snimak za koji tvrdi da je snimljen pomoću drona i da prikazuje lokacije na severu Izraela, uključujući pomorske i vazdušne luke u gradu Haifi.

Video snimak traje devet i po minuta.

Haifa je udaljena 27 kilometara od libanske granice.

Šef Hezbolaha Sajed Hasan Nasralah rekao je u novembru da je ta grupa poslala dronove za nadzor iznad Haife. 

Netanjahu: Blinken me je uverio da će američko oružje uskoro biti u Izraelu

Nakon izveštaja izraelskih i nemačkih medija da je američki državi sekretar Entoni Blinken obećao izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu da će uskoro ukinuti sva ograničenja na isporuke oružja Izraelu, izraelski predsednik vlade vanredno se obratio naciiji. 

"Kada je Blinken bio ovde nedavno, imali smo iskren razgovor. Rekao sam mu da cenim američku podršku Izraelu, ali da mi je nezamislivo da Sjedinjene Države još ne šalju oružju i municiju Izraelu", istakao je Netanjahu.

 

Naveo je i da ga je američki državni sekretar potom uverio da konstantno rade na otklanjanju svih prepreka kako bi oružje što pre bilo u Izraelu.

"Nadam se da je tako i da bi uskoro sve trebalo da bude u redu", zaključio je izraelski premijer.

(Times of Israel)

Na protestima u Tel Avivu zatraženo oslobađanje talaca i smena Netanjahua, uhapšeno osam osoba

Tri osobe su povređene, a najmanje osam je uhapšeno na masovnim protestima ispred kuće premijera Benjamina Netanjahua, javlja Haaretz.

 

Šef UN-a za ljudska prava: Situacija na Zapadnoj obali se drastično pogoršava

Visoki predstavnik Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava Volker Turk upozorio je da se situacija na Zapadnoj obali, dramatično pogoršava, kao i da je u Gazi bilo "nesavesne smrti i patnje".

 

Američki izaslanik: SAD žele da izbegnu veliki rat duž libansko-izraelske

Američki izaslanik Amos Hohštajn izjavio je da Vašington nastoji da izbegne "veliki rat" nakon eskalacije prekogranične vatre između Hezbolaha i izraelske vojske duž južne granice Libana poslednjih nedelja.

Hohštajn je situaciju duž granice opisao kao "ozbiljnu" i rekao da ga je zbog toga američki predsednik Džozef Bajden poslao u Liban.

 

Racije IDF-a na Zapadnoj obali, uhapšeno pet Palestinaca

Izraelske snage su tokom noćnih racija na okupiranoj Zapadnoj obali uhapsile najmanje pet Palestinaca, javlja Vafa.

Trojica muškaraca, uključujući univerzitetskog profesora, uhapšeni su u njihovim domovima u selu Safa, severozapadno od Ramale.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading