PRST U OKO ZAPADU Putin objavio autorski tekst
Foto: EPA/EPA-EFE/SERGEY FADEICHEV/KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT

- Naši protivnici nastavljaju da snabdevaju neonacistički režim u Kijevu novcem, oružjem i obaveštajnim podacima, dozvoljavajući i zapravo podstičući upotrebu modernog zapadnog oružja i opreme za napad na rusku teritoriju. I to najčešće – u očigledno miroljubive svrhe. Prete da će poslati svoje vojne kontingente u Ukrajinu - naveo je Putin u članku za severnokorejski list Nodong Sinmun, čiji je tekst objavila pres-služba Kremlja. 

Istovremeno, dodao je ruski lider, zapadne zemlje pokušavaju da iscrpe rusku ekonomiju novim sankcijama i izazovu porast društveno-političke napetosti unutar zemlje. 

-Ali koliko god se trudili, svi njihovi pokušaji da obuzdaju i izoluju Rusiju su propali - poručio je Putin.

On je podsetio da Rusija povećava svoj ekonomski potencijal — u zemlji se razvijaju industrija, tehnologija, infrastruktura, a postignut je napredak i u oblasti nauke, obrazovanja i kulture. 

Putin je naveo i da je Rusija uvek podržavala i podržavaće DNRK i "herojski korejski narod u suprotstavljanju agresivnom Zapadu", u njihovoj borbi za nezavisnost, identitet i pravo da izaberu sopstveni put razvoja.

- Raduje me što su naši korejski prijatelji, uprkos dugogodišnjem ekonomskom pritisku, provokacijama, ucenama i vojnim pretnjama iz Sjedinjenih država, podjednako efikasni u odbrani svojih interesa - naveo je Putin u autorskom tekstu.

Ruski lider je istakao da je Rusija spremna na blisku saradnju kako bi se međunarodni odnosi učinili demokratskim i stabilnijim.

- Da bi se to postiglo, ruske vlasti će razviti alternativne mehanizme trgovine i uzajamnih nagodbi koje Zapad ne kontroliše i zajedno će se odupreti nelegitimnim jednostranim ograničenjima. I u isto vreme da izgradimo arhitekturu jednake i nedeljive bezbednosti u Evroaziji - zaključio je Putin.

(Tanjug)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading