Ukrajina
Foto: Printscreen/x/@visegrad24


Nedavno zarobljavanje navodno desetina ruskih vojnika u Vovčansku od strane ukrajinskih snaga nanelo je značajan udarac ruskoj ofanzivi na severu, kako prenosi Forbes. Intenzivne borbe tokom proteklog vikenda videle su ukrajinske trupe kako opkoljavaju barem 400 ruskih vojnika blizu hemijske fabrike u Vovčansku, pri čemu je 30 Rusa predalo nakon neuspelih pokušaja spasavanja, prema informacijama Ukrajinskog centra za odbrambene strategije.

 

 


Vovčansk, smešten južno od rusko-ukrajinske granice, postao je nova linija fronta nakon što je desetine hiljada ruskih vojnika otvorilo ofanzivu 10. maja. Brz napredak ruskih bataljona ka Vovčansku naišao je na odlučan otpor od strane Ukrajinaca. Elementi nekoliko ukrajinskih brigada, uključujući elitnu 82. vazdušno-desantnu brigadu, krenuli su na sever i, kroz nedelje teških borbi, uspeli su da blokiraju ruski napredak severno od reke Vovčanka.

 

 

 

 


Strateški značaj Vovčanska postao je očigledan kada je značajan ruski kontingent ušao u hemijsku fabriku PJSC Volčanski na desnoj obali reke Vovčanka. Fabrike i industrijska mesta često su bila bojišta u Ukrajini, pružajući zaštitu trupama od artiljerije i dronova. Ruski plan da zauzme hemijsku fabriku i zatim nastavi sa južnim prodorom sprečen je kada su ukrajinske snage, verovatno iz 9. pešadijskog bataljona Ruske dobrovoljačke čete ili 36. mornaričke brigade, izvele napad zapadno od fabrike, izolujući ruske vojnike unutar nje.


Forbes izveštava da su ruski komandanti bili svesni opasne situacije. Ovog vikenda, naredili su svojim trupama zapadno od hemijske fabrike da se sukobe sa ukrajinskim snagama. Uprkos dva pokušaja da probiju obruč, ukrajinske odbrambene snage odbile su napade, što je dovelo do masovne predaje ruskih vojnika. Takve masovne predaje su retke, posebno u gradu koji ni jedna strana potpuno ne kontroliše, i očekuje se da izazove zabrinutost među ruskom komandom.

 

 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading