Izrael
Foto: Alo/Shuttertstock

Američka vojska je saopštila da je uništila dva patrolna čamca jemenskih Huta, brod bez posade i dron iznad Crvenog mora.

Blog uživo:

SAD izvršile napad na lidera ID, ali nije potvrđeno da je on i ubijen

Globalni lider ekstremističke organizacije Islamska država (ID) Abdulkadir Mumin bio je prošlog meseca meta američkog vazdušnog udara, ali američki zvaničnici su saopštili da nije potvrđeno da je on i likvidiran, preneli su danas američki mediji.

Američka vojska ciljala je lidera ID u Somaliji Abdulkadir Mumina koji je, kako kažu dva neimenovana američka zvaničnika, prošle godine "tiho postao globalni lider te terorističke grupe", prenosi NBC Njuz. Američka vojna komanda za Afriku (AFRICOM) 31. maja je objavila saopštenje u kome se navodi da je izvršen vazdušni udar protiv militanata ID u udaljenom području Somalije, 81 kilometar jugoistočno od Bosasa, u kojem su ubijena trojica militanta.

U eksploziji u Rafi poginulo osam izraelskih vojnika

Osam izraelskih vojnika poginulo je u eksploziji u gradu Rafa na jugu Pojasa Gaze, u najsmrtonosnijem incidentu za izraelske snage od januara ove godine, saopštila je danas izraelska vojska.

Za sada je poznato samo ime jednog poginulog vojnika Vasema Mahmuda (23) zamenika komandira čete u 601. bataljonu borbenog inženjerskog korpusa iz Beit Janna, prenosi Tajms of Izrael. Porodice ostalih sedam nastradalih izraelskih vojnika su obaveštene o smrtonosnom incidentu, a imena poginulih bi trebalo da budu saopštena naknadno.

Teretni brod evakuisan nakon požara izazvanog raketnim napadom Huta u Adenskom zalivu

Agencija za upravljanje trgovačkim pomorskim operacijama Velike Britanije (UKMTO) saopštila je danas da je posada teretnog broda, koji je plovio pod zastavom Palaua, evakuisana zbog požara i tonjenja plovila koje je izazvao raketni napad jemenskih pobunjenika Huta dok se brod nalazio u Adenskom zalivu 13. juna. Rakete koje su ispalili Huti pogodile su teretni brod "Verbena" u Adenskom zalivu u četvrtak, kada je član posade teško povređen i izbio je požar, saopštila je američka Centralna komanda (CENTCOM), preneo je Rojters.

Islamski džihad: Jedini način za oslobađanje talaca je povlačenje Izraela iz Gaze

Oružano krilo Palestinskog islamskog džihada, Brigade Al-Kuds, saopštilo je danas da je jedini način da se oslobode izraelski taoci da se Izrael povuče iz Pojasa Gaze, okonča ofanzivu i da se postigne dogovor o razmeni izraelskih talaca za palestinske zatvorenike. 

To je izjavio portparol Brigada Al Kuds u video snimku objavljenom na Telegramu.

IDF: Avionima izvršeni udari na Hezbolah

Izraelski borbeni avioni udarili su u zgradu u južnom Libanu u Kafr Kili, za koju IDF kaže da je koristio Hezbolah i da se nalazi u blizini područja iz kojeg je Hezbolah ispalio rakete na Metulu.

U međuvremenu, sirene koje su se oglasile u severnoj zajednici Tzivon, a aktivirale su je dva projektila ispaljena iz Libana na oblast planine Meron, saopštava vojska Izraela.

U napadu nije bilo povređenih, prenosi Tajms of Izrael.

SAD navodno čekaju da Izrael završi operaciju u Rafi

Sjedinjene Države čekaju da Izrael objavi završetak vojne operacije u Rafi pre nego što nastave pregovore o sporazumu o prekidu vatre sa taocima, izvestio je libanski list El Ahbar, koji je povezan sa Hezbolahom.

Pregovori su zastali nakon što je Hamas predložio izmene plana Bajdenove administracije kako bi se okončao rat, prenosi Džeruzalim post.

Prema rečima predsednika Džoa Bajdena, Hamas je bio strana koja je sprečila postizanje dogovora.

Izraelski MSP osudio izjavu Galanta protiv Francuske

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela osudilo je izjavu izraelskog ministra odbrane Joava Galanta uperenu protiv Francuske.

Ministarstvo je istaklo da će nastaviti da se bori za zaštitu interesa Izraela na severnoj granici sa svim relevantnim akterima, preneo je Tajms ov Izrael.

"Pored postojećih nesuglasica između Izraela i Francuske, izjave protiv Francuske su netačne i neprikladne", navelo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo ističe da je Francuska preuzela "aktivnu ulogu" u odbrani Izraela od iranskog napada dronovima i raketama u aprilu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading