Vladimir Putin
Foto: Alo/Tanjug

Zapad ima običaj da jednu stranu koja im se ne sviđa okrivi za apsolutno sve i da protiv nje uvede sve vrste ograničenja, rekao je Putin i podsetio da je takvo delovanje zapadnih zemalja mogao da vidi i u Jugoslaviji i u Iraku, Libiji i Siriji.

"Ipak, njihovo mešanje nije dovelo ni do kakvog boljitka, samo je povećalo siromaštvo i nesreću na tim teritorijama", ocenio je predsednik Rusije.

"Više ništa neće biti isto"

Svet se menja, ništa više neće biti kao pre ni u ekonomiji, tehnologiji, globalnoj politici, kao ni u drugim oblastima, proučio je predsednik Rusije.

Mnogo značajnih i sudbonosnih promena se desilo i u Rusiji i svetu, rekao je ruski lider i dodao da je važno da se da ocena globalnim dešavanjima i da se navedu ciljevi u radu ministarstva.

Rad ruskog MSP-a je posvećen razvoju države i osiguravanju njene bezbednosti, a za dobrobit život ranjenog stanovništva i ruskih porodica, naveo je ruski predsednik.

"Rusija sa partnerima  predlaže rešenja fundamentalnih problema koji brinu ne samo nas nego naše partnere", rekao je Putin.

Globalni jug i istok se polako ističu, raste i uloga Afrike i Latinske Amerika, što je Rusija i ranije najavljivala, ali sada je dinamika znatno brža, dodao je Putin.

"Vašington je uništio stabilnost u svetu"

Vašington je taj koji je uništio stratešku stabilnost u svetu, dodao je predsednik Rusije i naglasio: "Egoizam i nadmenost Zapada je doveo do opasnog stanja, došli smo do tačke sa koje nema nazad".

"Odnosi RF i EU su sada degradirali, ali ne našom krivicom. Antiruska kampanja praćena je izmišotinama da se Rusija sprema da napadne Evropu. Svi shvatamo da je to apsolutna glupost", nagalsio ej ruski predsednik.

Opasnost za Evropu odlazi ne iz Rusije, glavna opasnost predstavlja totalna zavisnost od SAD, objasnio je Putin i dodao da "SAD Evropu guraju u haos, lišavaju je prava da postoji kao subjekat na međunarodnoj sceni i kulturnog identiteta".

Kako je rekao ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji takođe prisustvuje sastanku, Rusija sarađuje sa zemljama svetske većine, Globalnog juga i istoka i svoje interese usmerava na one zemlje koje su spremne da sarađuju.

"Ministarstvo je utvrdilo svoje institucije i u novim ruskim regionima", rekao je Lavrov.

Kako je ranije najavio pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov, tokom sastanka će se razgovarati o svim ključnim međunarodnim pitanjima, uključujući i Ukrajinu.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading