Samit G7 u Italiji
Foto: AP/Foto:AP

Makron, koji je raspisao parlamentarne izbore u Francuskoj nakon što je njegova stranka ostvarila loš rezultat na prošlonedeljnim evropskim izborima, rekao je da mu je žao što se reč "abortus" ne nalazi u završnoj deklaraciji.

''Nema razloga da izazivamo kontroverzu o pitanjima o kojima smo se odavno dogovorili. I mislim da je duboko pogrešno, u teškim vremenima poput ovih, koristiti dragoceni forum, kao što je G7, na kampanju'', rekla je Meloni.

U nacrtu završne izjave sa samita navodi se da je G7 ostala pri obavezama preuzetim u završnom kominikeu prošlogodišnjeg G7 u Hirošimi, koji se posebno odnosio na abortus.

Meloni je istakla da zaključci sa ovogodišnjeg samita podsećaju na zaključke iz Hirošime, u kojima je istaknuta potreba da se osigura ''bezbedan i legalan'' abortus, prenosi Ansa.

"Ako zaključci ne uvode nova pitanja, to je da se ne bi nepotrebno ponavljali, podsećajući na ono što je već rečeno na prethodnim samitima", dodala je ona.
Italijanska agencija navodi da je tenzija popustila kasnije u četvrtak kada je Makron poljubio Meloni ruku na večeri lidera G7.

Očekuje se da će na današnjim sastancima fokus biti na Kini, a papa Franja će učestvovati na sastanku o veštačkoj inteligenciji (AI).

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading