Princ Vilijam
Foto: AP/Foto:AP


Princ od Velsa, kao naslednik prestola, izvršio je privatnu posetu tajnoj obaveštajnoj službi, čiji su detalji bili obavijeni tajnovitošću i potvrđeni tek nakon završetka tajne posete. Vilijam, vojvoda od Kembridža, je posetio Službu za tajne obaveštajne poslove, koja se bavi stranim obaveštajnim aktivnostima i štiti Veliku Britaniju od rizika u inostranstvu, u četvrtak popodne. Poseta nije bila najavljena unapred i pojavila se tek nakon toga u Dvorskom listu, dnevnom spisku zvaničnih kraljevskih angažovanja, koji se objavljuje narednog dana. Nije poznato da li je princ sreo šefa MI6, Sira Ričarda Mura, kodnog imena "C". Ulazak u Dvorski list jednostavno je glasio: "Princ od Velsa je popodne posetio Službu za tajne obaveštajne poslove", bez navođenja lokacije ili dodatnih detalja. Kensingtonska palata je odbila pružanje dodatnih informacija o poseti.

Vilijam je, kao vojvoda od Kembridža, izvršio sličnu posetu 2022. godine, a takođe je posetio sedište MI6 u Londonu sa sadašnjom Princezom od Velsa 2012. godine. Takođe, 2019. godine proveo je tri nedelje radeći sa MI5, MI6 i GCHQ kako bi naučio kako rade bezbednosne i obaveštajne agencije Velike Britanije.

"Ove agencije su puni ljudi iz svakodnevnih sredina koji obavljaju najizuzetniji posao kako bi nas sačuvali", rekao je tada. "Rade u tajnosti, često čak ne mogu ni da kažu svojoj porodici i prijateljima o poslu koji obavljaju ili stresovima s kojima se suočavaju."


U martu, MI6 je pokrenuo kampanju regrutacije kako bi zaposlio više špijuna iz crnih i azijskih zajednica. Prvi crni špijun koji je dao intervju uživo rekao je BBC Radio 1Xtra da je rad za MI6 uzbudljiviji od Džejmsa Bonda, fiktivnog špijuna MI6 koji služi kralja i zemlju. Ova inicijativa za regrutaciju iz različitih zajednica ukazuje na napor MI6 da postane raznolikija organizacija koja odražava širu britansku populaciju.

(Mirror)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading