Viktor Orban
Foto: AP/Fermin Rodriguez (STR)

Zemlja Viktora Orbana, najvećeg zagovornika antimigracione politike u EU, takođe mora da plaća milion evra dnevno dok ne ispuni te uslove, zbog kojih je i kažnjena.

Naime, Evropski sud pravde (ECJ) doneo je danas presudu da Mađarska mora da plati paušalni iznos od 200 miliona evra i kaznu od milion evra po danu kašnjenja zbog nesprovođenja mera koje su od nje zahtevane u vezi sa migracijama i politike azila.

Sudije u Strazburu rekle su u decembru 2020. da Mađarska nije ispoštovala zakon EU o tretmanu migranata i naložile joj da sprovede promene.

Sud je rekao da je nesprovođenje njegove presude “bez presedana i da je izuzetno ozbiljna povreda prava EU“.

Takođe, presuđeno je da “Mađarska nije preduzela mere neophodne da se povinuje presudi iz 2020. u pogledu pristupa postupku međunarodne zaštite“.

U presudi se još navodi i da Budimpešta nije poštovala pravo podnosilaca zahteva koji traže zaštitu da ostanu u Mađarskoj do konačne odluke o žalbama na odbijenice i da je “udaljavala državljane trećih zemalja koji ilegalno borave u Mađarskoj“.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
sara

13.06.2024 12:45

Sramota, Orban je postupio ispravno, jer Evropi predstoji islamizacija, zbog nezrele politike Evropskih lidera!!!!!.

Penzionerj

13.06.2024 15:21

Poštovani Orbane, izadjite iz te fašističke unije i natoa. Mi Srbi imamo sreće što nismo uleteli u to fašistčko gnezdo, niti ćemo ući jer Srpski narod neće se prevariti. Dovoljno ih imamo unutra.