Marija Zaharova
Foto: EPA/EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Prethodno, Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država objavilo je osmi paket antiruskih sankcija, uvrstivši na sankcioni spisak više od 30 osoba i 200 organizacija iz Rusije, ali i Kine.

Sankcije se odnose i na rusku finansijsku infrastrukturu, uključujući Moskovsku berzu, Nacionalni klirinški centar, osiguravajuće društvo SOGAZ i dr.

Zaharova o novim antiruskim sankcijama SAD: Odgovorićemo na agresivne postupke

Rusija neće ostaviti bez odgovora agresivne postupke Sjedinjenih Američkih Država, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući nove antiruske sankcije Vašingtona.

- Kao i uvek u ovakvim slučajevima, Rusija neće ostaviti bez odgovora agresivna dejstva - rekla je diplomata.

Prethodno, Ministarstvo finansija SAD objavilo je da je proširilo sankcije protiv Moskve, uvrstivši na sankcioni spisak više od 30 osoba i 200 organizacija iz Rusije, ali i Kine.

Na listi osmog paketa sankcija našli su se i lider Gagauzije Evgenija Gucul, Ruski naučni centar robotehnike i kibernetike, sedam brodova za prevoz tečnog gasa, "Uralvagonzavod", strukture Rosatoma, "Gazprom invest", kao i kompanije povezane sa IT sektorom i vazduhoplovstvom, Pokret dece i mladih "Prvi", i drugi.

Sankcije se odnose i na rusku finansijsku infrastrukturu, uključujući Moskovsku berzu, Nacionalni klirinški centar, osiguravajuće društvo SOGAZ i dr.

Sankcije SAD obuhvatile su i niz građana Kine, Belorusije i Južnoafričke republike.

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da su Stejt department i Ministarstvo finansija zajedno uveli sankcije protiv 300 fizičkih i pravnih lica zbog navodne pomoći Rusiji u okviru specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Prema njegovim rečima, američke sankcije obuhvatile su one koji pružaju pomoć energetskom, metalurškom i rudarskom sektoru Rusije.

Takođe, američke sankcije uključuju i kineske kompanije, koje, navodno, isporučuju Rusiji širok spektar proizvoda dvostruke namene.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading