Vesli Klark
Foto: Alo/Alo! Ilustracija

Klark je za CNN emisiju "The Lead" rekao da misli da je odlično ulagati u Srbiju, ali da je protiv ideje da se na mestu bivšeg ministarstva odbrane u Beogradu izgradi spomenik žrtvama NATO agresije.

- Pre svega, zgrada je bila prazna kada smo je udarili, koliko znamo. I to nije bila NATO agresija, ovo je bila kulminacija višegodišnjeg diplomatskog napora da se srpski diktator Slobodan Milošević ubedi da ne ide i ubija svoje građane na prostoru Srbije zvanom Kosovo - rekao je Klark.

Nakon potpisivanja sporazuma, Vlada Srbije je u saopštenju za javnost saopštila da investitor ima obavezu da izgradi spomen obeležje koje je, kako je rečeno, posvećeno svim žrtvama NATO agresije 1999. godine.

- Naivno je i zabrinjavajuće postaviti takav spomenik i označiti ga kao spomenik NATO agresiji. To bi bila izdaja Sjedinjenih Država, naše politike, hrabrih vazduhoplovaca i vazduhoplovaca koji su služili u toj kampanji, diplomatskog napora. To nije bila agresija, to je bila diplomatija koju je Milošević jednostavno odbio, da prestane da ubija nevine ljude - rekao je Klark.

- Poslali smo Ričarda Holbruka da pregovara, ambasador Kris Hil je bio tamo na pregovorima, sastao sam se tri puta sa Miloševićem. Jedino što smo mogli da smislimo je: "Vidi, upozorićemo te, molim te, nemoj da se ponovo uspostavljamo, upravo smo zaustavili rat u Bosni, nemoj ovo ponovo počinjati u Evropi!" Ušli su Rusi i rekli mu: "Ne brini za NATO i radi šta hoćeš – ubij te ljude." I tako je ponovo počelo - rekao je Klark.

U Rambujeu je, rekao je, srpska strana bila odlučna, rekli su da ne žele da pregovaraju i da će rešiti stvari na svoj način.

- NATO nije imao izbora osim da pokuša da zaustavi etničko čišćenje veoma postepenom NATO kampanjom, naravno diplomatskim putem. I zaustavili smo to - rekao je Klark.

"Srbi su divna grupa ljudi, ali ...."

Penzionisani general američke vojske opisao je srpski narod kao "divnu grupu ljudi“, ali je naglasio da se nikada nisu pomirili sa onim što se dogodilo pod Slobodanom Miloševićem.

- Iskoristio je nacionalizam da bi se suprotstavio drugim etničkim grupama u bivšoj Jugoslaviji, a to je isti obrazac koji danas vidimo kod Vladimira Putina. Znamo da Srbija danas služi kao kanal za ruske nestašluke u Evropi – da poremeti NATO, da poremeti Evropsku uniju, a pravljenje spomenika NATO agresiji deo je ruske dezinformacione kampanje o nestašlucima - rekao je Klark.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading