ŠIRE SE SNIMCI NESTVARNIH ZVERSTAVA "Nikoga nije briga, ovo je rat koji se ne vidi" (VIDEO)
Foto: AP/Tanjug/Ap

Samo nekoliko dana pre toga aktivisti za ljudska prava javili su da je ista moćna sudanska paravojska počinila masakr u selu Vad al-Nura.

U središnjoj provinciji Gezira je, prema informacijama očevidaca, pobijeno stotinu stanovnika, među kojima i na desetine dece, dok je 150 osoba ranjeno.

O ratu u Sudanu malo se govori iako je reč o velikoj krizi zbog koje je stanovništvo treće najveće afričke države raseljeno u retko viđenom obimu. Prema brojkama UN-a, raseljeno je 8,8 miliona ljudi, a najmanje 24 miliona (od ukupno 43) hitno treba pomoć.

"Reč je o trenutno najvećoj krizi raseljavanja stanovništva u svetu", poručili su iz UN-a.

Sudija Međunarodnog krivičnog suda u Hagu Karim Kan objavio je da istražuje zločine u Darfuru i Sudanu i da je javno pozvao sve očevice da mu pošalju materijal koji može poslužiti za rasvetljavanje situacije i kao dokaz.

Na delu je, kako prenosi Jutarnji list, novo krvoproliće strašnih razmera u kojem akteri ne poznaju granice kada je reč o okrutnosti. Sudan zapravo i ne poznaje duže razdoblje mira i prosperiteta, jer  unutrašnji sukobi razdiru tu zemlju još od kraja kolonijalizma.

U Sudanu je od 1993. na čelu bio diktator Omar al-Bašir, koji je svrgnut 2019. godine. Bašir je ratni zločinac kog je Međunarodni krivični sud u Holandiji optužio za genocid u pokrajini Darfur.

Međutim, do suda nikada nije stigao. Od njegovog svrgavanja ne prestaje građanski rat koji se ponovo rasplamsao u aprilu prošle godine, od kada je zabeleženo najmanje 14.000 novih mrtvih slučajeva.

Međunarodne organizacije upozoravaju da bi se u zemlji mogao dogoditi genocid, ali i da je sasvim moguće da je već u toku.

Svakodnevno stižu optužbe o masovnim silovanjima, regrutovanju dece u vojsku i gladi. Informacije koje pristižu iz darfurske regije uključuju i one da stanovništvo preživljava jedući travu i ljuske kikirikija.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading