Predsednica Evropske komisije
Foto: AP/Jean-Francois Badias (STR)

Nakon što su desničari na izborima za Evropski parlament osvojili značajno više mesta, iako je njena grupacija Evropski narodni pokret (EPP) i dalje najjača, mnogi čak i unutar nje ne žele da vide Fon der Lajenovu ponovo na mestu predsednice evropske vlade.

Velike podele

Fon der Lajenovoj je potreban glas 361 poslanika u Evropskom parlamentu da joj bude odobren novi mandat. Koalicija centrističkih grupa, koja ju je izabrala prošli put - njena EPP, Progresivna alijansa socijalista i demokrata (S&D) i Obnovimo Evropu - osvojila je 400 od ukupno 720 mesta, ali unutar samih tih grupacija postoje velike podele.

O tome svedoči i sastanak koji je organizovala odlazeća predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola sa liderima svih sedam političkih grupacija u EP juče u Briselu, na kojem, zbog neslaganja, nije mogao da bude određen čak ni datum za izbor novog šefa EK. Glasanje za novi mandat Fon der Lajenove moglo bi da bude održano 18. jula, tokom prve radne nedelje novog saziva EP, ali se veliki broj evropskih poslanika tome protivi, pa je moguće da će biti odloženo za sredinu septembra. 

Osim toga, aktuelni predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, prema pisanju evropskih medija, želi da spreči Fon der Lajenovu da prisustvuje neformalnom sastanku šefova država EU, koji će se održati 17. juna u Briselu, a na kome bi trebalo da se razgovara o raspodeli funkcija u Evropskoj uniji. Portal "Politiko" navodi da je Mišel taj koji odlučuje ko će prisustvovati tom neformalnom samitu, kao i da on čini sve da izbegne da pozove Fon der Lajenovu. Između njih dvoje postoji dugogodišnji rivalitet, koji se najbolje ogleda u skandalu "Sofagejt" od pre nekoliko godina, kad je Mišel tokom posete Turskoj požurio da sedne u fotelju pored turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, zbog čega je Fon der Lajenova sedela na sofi.

Ipak, kako stručnjaci ocenjuju, glavni izazov za Ursulu fon der Lajen u narednim danima i nedeljama biće da li će ona moći da postigne dogovor sa tradicionalnim levičarskim centrističkim partijama okupljenim u grupaciji S&D i liberalima Obnovimo Evropu kako bi dobila većinsku podršku. Zbog te situacije Fon der Lajenova će možda biti primorana da traži druge saveznike, od Zelenih do Braće Italije, partije italijanske premijerke Đorđe Meloni.

Kreće trgovina

Međutim, Melonijeva nije baš naklonjena Fon der Lajenovoj, a mogla bi da odigra ključnu ulogu u izboru novog predsednika EK. Politički analitičar Lorenco Kastelani smatra da Fon der Lajenova rizikuje da se suoči sa opozicijom ne samo S&D i Zelenih već i frakcija unutar njene grupacije EPP, zbog čega će verovatno tražiti podršku desnice, sa Melonijevom kao ključnim sagovornikom.

- Melonijeva bi možda bila voljna da glasa za Fon der Lajenovu kako bi zauzvrat obezbedila više evropskih komesara - kazao je Kastelani.

Da će pregovori biti teški, potvrdila je i sama Đorđa Meloni. Ona je rekla da je "prerano davati odgovor" o formiranju većine i njihovoj mogućoj podršci za drugi mandat Fon der Lajenove.

Junker: Ursula, ne pregovaraj sa Melonijevom

Bivši predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker poručio je svojoj naslednici na toj funkciji Ursuli fon der Lajen da ne pregovara sa Braćom Italije Đorđe Meloni. On tvrdi da njenoj proevropskoj koaliciji nije potrebna podrška Braće Italije i da većinu u EP ne bi trebalo proširiti na stranke ekstremne desnice.
- Uveren sam da u Evropskom parlamentu još postoji proevropska većina sa centrističkim snagama, ali i dalje sam zabrinut i uznemiren usponom krajnje desnice. To je dobro utvrđen fenomen, ali predstavlja opasnost za Evropsku uniju jer ugrožava duh solidarnosti, koji bi trebalo da karakteriše delovanje EU - rekao je Junker, koji je vodio EK od 2014. do 2019. godine.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading