Vejp cigarete
Foto: Printscreen/Društvene mreže


Tinejdžerka Kajla Blajt (17) iz grada Egremont u Kambriji, završila je u bolnici nakon što joj je odstranjen deo pluća zbog preterane upotrebe vejp cigareta. Kajla je koristila vejp svakodnevno u izuzetno velikim količinama, što je krajnje neobično za osobu njenih godina. Naime, lekari su utvrdili da je Kajla konzumirala vejp u količinama ekvivalentnim pušenju čak 400 cigareta nedeljno.

Uzrok kolapsa pluća

Prema saopštenju iz bolnice, Kajla je završila u bolnici nakon što se onesvestila i poplavila dok je boravila kod prijatelja. Njen otac Mark Blajt odveo ju je u bolnicu, gde je hitno podvrgnuta petosatnoj operaciji tokom koje joj je uklonjen deo pluća. Lekari su utvrdili da je prekomerna upotreba vejp cigareta dovela do razvoja malog vazdušnog mehura, poznatog kao plućni mehur, na vrhu Kajlinih pluća, što je rezultiralo kolapsom pluća.

Iskustvo tinejdžerke i otac kao podrška

Kajla je započela sa korišćenjem vejp cigareta sa samo 15 godina, nakon što je primetila svoje drugare u školi kako to rade. Međutim, ovo iskustvo je bilo zastrašujuće za nju i otvorilo joj je oči o stvarnoj opasnosti vejpova. Otac Mark Blajt je izjavio da su prošli kroz pravi pakao u proteklih nekoliko nedelja i istakao da ljudi često potcenjuju koliko vejpovi mogu biti opasni. On je takođe istakao da je i sam koristio vejpove kada je prestajao da puši, ali da ga je ovo iskustvo navelo da shvati koliko su oni zapravo opasni.

Uprkos teškom iskustvu, Kajla je obećala da više neće koristiti vejp cigarete, čime je poslala snažnu poruku o potencijalnoj opasnosti ove prakse.

(Blic)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading