Kinezi prate američki avion
Foto: Printscreen/x/@oruzjeonline


Objektivi izviđačkog satelita Jilin-1, u vlasništvu Narodne oslobodilačke armije Kine (PLA), navodno su sposobni da razaznaju stelt američki lovački avion F-22 Raptor. Satelit posmatra i drži obeleženu američku letelicu. Na kineskom delu interneta pojavio se navodni snimak kineskog satelita koji prati američki lovac F-22 Raptor. Na snimku možete videti da uređaj uspeva da uhvati i drži obeleženu metu. Zanimljivo je napomenuti da američki lovac ne nadgleda druga letelica, zemaljska stanica ili dron, već svemirska letelica.

 

 


Kineska tehnologija za otkrivanje stelt lovaca

Iako od kineske vojske još nije bilo zvaničnih informacija o ovom slučaju, činjenica je da komanda PLA veoma ozbiljno shvata američku avijaciju i razvoj načina da joj se suprotstavi, posebno obraćaju pažnju na lovce poput F-22 i F-35. U proleće ove godine hongkonški list South China Morning Post (SCMP) objavio je da su kineski specijalisti iz odbrambenog sektora razvili tehnologiju za otkrivanje ovih prikrivenih američkih letelica pete i šeste generacije. Nova oprema je navodno sposobna da poveća snagu signala F-22, F-35 i B-21 za 60 hiljada puta. Tehnologija za otkrivanje stelt lovaca u infracrvenom spektru, prema publikaciji, ima mogućnost da ovu opremu "vidi" na udaljenosti do 300 kilometara.

Praktično uskraćena stelt sposobnost američkim lovcima

Zahvaljujući blagovremenom otkrivanju, američkim lovcima je praktično uskraćena stelt sposobnost da lansiraju projektile ili ispuste klizne bombe dok se približavaju poprištu operacija. Nova metoda detekcije omogućava pokrivanje površine od oko 63 hiljade kvadratnih kilometara sa greškom koja ne prelazi 20 metara. Kako god da manevriše F-22, neće moći da izbegne da ga prime radari PVO, tvrde kineski izvori.

Ove informacije, iako nisu zvanično potvrđene od strane kineske vojske, izazivaju veliku pažnju i zabrinutost u vojnim krugovima širom sveta. Ako se pokažu tačnim, ove tehnološke inovacije bi mogle ozbiljno da promene dinamiku vazduhoplovnih operacija u budućnosti.

 

 

(Oruzjeonline)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading