grčka
Foto: EPA/EPA/KOZANI TV/STR


Uzbuna je zavladala juče oko 15 časova tokom karting trke u Zalužanima kada je dron udario u helikopter MUP-a Republike Srpske. Helikopter je sletao na pistu u Centru za obuku, u zoni letenja gde je zabranjena upotreba bespilotnih letelica, a dron koji je snimao trku neoprezno se zaneo i završio direktno u telo helikoptera. Srećom, izbegnuta je velika tragedija jer dron nije zakačio elisu.

Identifikacija i krivična prijava

Vlasnik drona je nakon incidenta pobegao sa lica mesta, ali je ubrzo identifikovan. Prema rečima iz MUP-a Srpske, protiv njega će biti podnet izveštaj tužilaštvu za krivično delo oštećenje ili oduzimanje tuđe stvari. Ovo neoprezno korišćenje drona moglo je imati daleko teže posledice, te je važno da se preduzmu odgovarajuće zakonske mere.

"PU Banjaluka, kao ni MUP Republike Srpske, nisu bili obavešteni od strane organizatora trke, kao ni samih pojedinaca da se će na ovom događaju koristiti dronovi, što je bila njihova obaveza. Posebno podsećamo da Pravilnikom o uslovima za izvođenje letačkih operacija dronovima u nekomercijalnom letenju, nije dozvoljeno letenje dronom unutar zone letilišta, te je ovim nesmotrenim činom posledica mogla biti daleko teža", navode u MUP-u Srpske.


Policija je izvršila uviđaj na licu mesta i utvrdila da su oštećenja na helikopteru minimalna. Iz MUP-a Srpske ističu da nisu bili obavešteni o korišćenju dronova tokom trke, a ističu i da Pravilnikom o uslovima za izvođenje letačkih operacija dronovima u nekomercijalnom letenju nije dozvoljeno letenje dronom unutar zone letilišta.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading