putin
Foto: EPA/EPA-EFE/SERGEI SAVOSTYANOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Rezultati izbora za Evropski parlament mogli bi da promene politiku Evrope prema Rusiji i Ukrajini, piše Azija tajms (Asia Times).

Izborni uspesi Alternative za Nemačku (AfD) i "Savez za razum i pravdu" Sare Vagenkneht, koji se zalažu za okončanje sukoba u Ukrajini, ukazuju na širi geopolitički pomak. Ove stranke, zajedno sa ličnostima kao što je bivši američki predsednik Donald Tramp, prave akcenat na diplomatiji, a ne na vojnim rešenjima. Ako ove političke snage dobiju veću moć, Evropa bi mogla da uoči značajne promene u svom pristupu sukob u Ukrjaini i odnosima sa Rusijom.

U članku se navodi i da je primetan trend na ovim izborima reakcija na lidere koji su podržavali vojnu intervenciju u Ukrajini. Francuski predsednik Emanuel Makron, koji je izraziti pristalica slanja oružja, pa čak i mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu, nalazi se u nepovoljnom položaju jer se glasači sve više protive nastavku sukoba sa Rusijom.

- Ovo mišljenje odjekuje i izvan Francuske, pošto su se nemački glasači takođe okrenuli od partija koje zagovaraju agresivan stav prema Rusiji - piše AT.

Izdanje smatra da poziv na mir i diplomatska rješenja, koji podržavaju i evropski i američki političari, mogu promijeniti budućnost kontinenta i njegovu ulogu na svjetskoj sceni, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading