parlament
Foto: EPA/EPA-EFE/RONALD WITTEK

Prema preliminarnim podacima, Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) kancelara Olafa Šolca zauzela je tek treće mesto sa 14,4 odsto glasova na izborima za EP, dok je Renesansna partija Emanuela Makrona u Francuskoj na drugom mestu sa 15,4 odsto glasova. Kasnije je francuski predsednik, u pozadini niskih preliminarnih rezultata svoje stranke, uputio video poruku Francuzima, u kojoj je najavio odluku o raspuštanju francuske Narodne skupštine i raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora, čiji će prvi krug biti održan. 30. juna.

- Ovo je krah Makronove politike, koju je on prepoznao raspuštanjem Narodne skupštine i raspisivanjem vanrednih parlamentarnih izbora... Za Šolcovu partiju, izborni rezultati su bili najgori u istoriji... Makron i Šolc se drže na vlasti svojim poslednjim snaga - napisao je Volodin.

Prema njegovom mišljenju, izborni rezultati u Francuskoj i Nemačkoj su predvidljivi.

- Ekonomija stagnira, postoji migraciona kriza, zemlje su, suprotno svojim nacionalnim interesima, uvučene u sukob u Ukrajini - naglasio je on.

Predsednik Državne dume je izrazio mišljenje da Makron i Šolc treba da podnesu ostavke sami i „prestanu da se rugaju građanima svojih država“.
Od 6. do 9. juna u 27 zemalja EU održani su izbori za Evropski parlament .

Ukupna izlaznost, prema preliminarnim podacima, bila je 51%.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading