evropski parlament
Foto: Alo/Printscreen


Preliminarni rezultati poslednjeg dana glasanja na izborima za Evropski parlament pokazuju značajan napredak krajnje desnice u nekoliko evropskih zemalja, dok je do iznenađenja došlo u Finskoj gde je zabeležen pad ove političke opcije.

Uspon krajnje desnice u Nemačkoj, Francuskoj i Austriji

U Nemačkoj, Hrišćansko-demokratska partija (CDU-CSU) vodi sa 29,50 odsto glasova, dok krajnja desnica, Alternativa za Nemačku (Afd), beleži značajan rezultat od 16,50 odsto. U Austriji, Slobodarska partija (FPO) je na čelu sa 27 odsto glasova, dok u Francuskoj stranka Nacionalno okupljanje predvođena Žordanom Bardelom beleži 32,40 odsto glasova.

Iznenađenje u Finskoj

Najveće iznenađenje se desilo u Finskoj gde je krajnja desnica pretrpela pad. Nacionalna koalicija premijera Peteri Orpa osvojila je 24,9 odsto glasova, dok je stranka Levi savez zabeležila rast i osvojila 18,3 glasova. Stranka Pravi Finci, koja je zauzela drugo mesto na parlamentarnim izborima u aprilu 2023. godine, doživela je najveći pad i osvojila 6,7 odsto glasova.

Značaj Evropskog parlamenta za Srbiju

Evropski parlament odobrava budžet EU, čiji je deo i Instrument za pretpristupnu pomoć iz koje Srbija dobija godišnje u proseku 200 miliona bespovratne pomoći. Takođe, novi Plan rasta za Zapadni Balkan, vredan 6 milijardi evra, uključuje značajna sredstva usmerena ka Srbiji. S obzirom da je Srbija kandidat za članstvo u EU, odluke Evropskog parlamenta direktno se tiču Srbije, koja je u obavezi da uskladi svoje nacionalno zakonodavstvo sa evropskim.

Prvi preliminarni rezultati izbora za Evropski parlament biće objavljeni kasno uveče u nedelju, nakon završetka glasanja u svih 27 država članica.

(Blic)

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading