Vladimir Putin
Foto: AP/(HOGP)

Ruski predsednik Vladimir Putin izneo je prognoze o budućnosti globalne ekonomije na 27. Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Prema njegovim rečima, Kina i Indija, zajedno sa ostalim zemljama BRIKS-a, imaju potencijal da definšu globalni ekonomski pejsaž do sredine ovog veka. Putin je istakao da se zapadne zemlje suočavaju sa narušenim poverenjem u sopstvene finansijske sisteme, što otvara prostor za grupaciju BRIKS-a.

Trka za jačanje suvereniteta

Putin je naglasio da je započela trka među zemljama za jačanje suvereniteta u oblastima državotvornosti, kulturnih vrednosti i ekonomije. Istovremeno, istakao je da nekadašnje globalne sile pokušavaju da zadrže svoju hegemoniju, ali im to postaje sve teže. U tom kontekstu, zemlje sa visokim stopama ekonomskog rasta, poput Kine i Indije, imaju potencijal da preuzmu vodeću ulogu u definisanju budućnosti svetske ekonomije.

- Vodeće ekonomije, kao što su Kina i Indija, ali i druge zemlje u Aziji i Africi koje imaju visoke stope ekonomskog rasta, definisaće globalni ekonomski pejsaž do sredine ovog veka - rekao je Putin, pozivajući se na stručnjake.

- To su zapadne zemlje uradile same sebi. Podstakle su trgovinu u drugim valutama, svim osim dolara i evra. U tom kontekstu mogu da kažem da se udeo takozvanih toksičnih valuta neprijateljskih zemalja u plaćanjima za ruski izvoz prošle godine prepolovio. Od 2021. do 2023. godine plaćanja u rubljama za ruski izvoz su se utrostručila. Rusija će nastaviti da povećava upotrebu nacionalnih valuta u trgovini sa svojim međunarodnim partnerima, uključujući one iz BRIKS-a - istakao je Putin.

Nezavisni platni sistem BRIKS-a

Poseban akcenat Putin je stavio na formiranje nezavisnog platnog sistema BRIKS-a, koji bi bio otporan na politički pritisak, zloupotrebu i spoljnu intervenciju. Ruski predsednik istakao je da je poverenje u zapadne platne sisteme narušeno, te da Rusija aktivno radi na povećanju upotrebe nacionalnih valuta u međunarodnoj trgovini. Ovo bi, prema njegovim rečima, doprinelo povećanju bezbednosti i efikasnosti trgovine, kao i razvoju nezavisnog sistema plaćanja.

- BRIKS radi na formiranju nezavisnog platnog sistema, koji nije podložan političkom pritisku, zloupotrebi i spoljnoj intervenciji - naglasio je Putin.


Potencijal za prijem novih članica

Putin je takođe istakao da BRIKS ima veliki potencijal za prijem novih članica te da će Rusija podržati takvu želju svih zainteresovanih partnera. Ovo otvara mogućnost za proširenje uticaja i delovanja ove grupacije u globalnoj ekonomiji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading