Viktor Orban
Foto: EPA/EPA Max Slovencik


Na današnjim izborima za Evropski parlament, tema rata i mira postala je centralna tačka interesovanja širom kontinenta, istakao je predsednik mađarske vlade Viktor Orban. Orban je naglasio da rezultati ovih izbora treba da se tumače kao mišljenje građana o pitanju rata i mira, ukazujući na značaj pobede na ovom glasanju za očuvanje mira u Evropi.

"Danas moramo da pobedimo na ovim izborima u Evropi, ovo su prvi evropski izbori na kojima se ta tema provlači kroz skoro sve zemlje članice. Pratio sam nemačku, italijansku i francusku izbornu kampanju, svi su pričali o ratu, tako da je to sada panevropsko pitanje", rekao je Orban.


Komentarišući situaciju u Ukrajini, Orban je istakao da je mir u ovoj zemlji moguće postići u dva koraka, pri čemu je prvi korak ostvarivanje pobede na evropskim izborima. Njegove reči dodatno naglašavaju značaj ovih izbora kao presudnog faktora u oblikovanju političke klime na evropskom kontinentu.

"Prvo treba pobediti na evropskim izborima i njihovi rezultati treba da se tumače kao mišljenje ljudi o pitanju rata i mira", rekao je on, prenosi MTI.

U Mađarskoj je zabeležena izuzetno visoka izlaznost, sa 33,14 odsto glasova do 13 časova, što predstavlja angažovanost i interesovanje građana za politička pitanja koja su od suštinskog značaja za budućnost Evrope. Osim izbora za Evropski parlament, istog dana održavaju se i lokalni izbori, dodatno naglašavajući važnost političkog angažmana građana.


U međuvremenu, vladajuća partija na Malti proglasila je pobedu na izborima za Evropski parlament, dok je na Balkanu zabeležena niska izlaznost birača, što će svakako imati uticaja na političku dinamiku u regionu.

(Tanjug)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading