Izrael
Foto: Alo/Shuttertstock

Nakon izraelskog napada na izbeglički kamp u Nuseiratu, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio da "krivoproliće" u Gazi mora odmah da prestane, ali je istovremeno pozdravio spasavanje četiri izraelska taoca.

Portparol Hamasa Abu Obeida, istovremeno, nakon izraelske operacije u kampu, poručio je da su ugroženi životi preostalih talaca koje drži ova grupa u Pojasu Gaze.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Egipat, Liban, Iran i Kuvajt osuđuju napad na Nuseirat

Regionalni lideri na Bliskom istoku kritikovali su akciju izraelske vojske kod izbegličkog kampa Nuseirat u kojem je poginulo više od 270 Palestinaca, a ranjeno oko 700 ljudi, dok je spaseno četiri izraleska taoca.

Ganc podnosi ostavku na mesto ministra u Netanjahuovoj vladi

Ministar u izraelskom ratnom kabinetu Beni Ganc saopštio je večeras da podnosi ostavku. Ganc je na konferenciji za novinare pozvao premijera Benjamina Netanjahua da odredi datum izbora, i pozvao ga da "ne dozvoli da se nacija raspadne", prenosi Harec.

''Ponosan sam što sam ušao u kabinet za vanredne situacije nakon tragedije 7. oktobra koja nas je zadesila. Ali posle osam meseci borbe moramo da gledamo napred. Netanjahu zna šta mora da uradi i da mora to da uradi'', rekao je Ganc.

Više od 20 poginulih u napadima u centralnoj Gazi

Više od 20 Palestinaca je poginulo, a na desetine povređeno, u izraelskim vazdušnim napadima na dva naselja u centralnom delu Pojasa Gaze.

Udari su izvršeni u izbegličkom kampu Nuseirat i Dair el Balahu. 

Egipat, Liban, Iran i Kuvajt osuđuju napad na Nuseirat

Regionalni lideri na Bliskom istoku kritikovali su akciju izraelske vojske kod izbegličkog kampa Nuseirat u kojem je poginulo više od 270 Palestinaca, a ranjeno oko 700 ljudi, dok je spaseno četiri izraleska taoca.

 

Šef izraelske diplomatije odbacuje kritike zbog napada na Rafu

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac odbacio je kritike zbog jučerašnje operacije izraelske vojske u kojoj je poginulo najmanje 274 Paelstinca.

 

Racije na Zapadnoj obali, uhapšene 22 osobe

Izraelske snage uhapsile su 22 Palestinca u racijama na Zapadnoj obali. 

Racije i hapšenja izvedena su u Dženinu, Hebronu, Tulkaremu, Ramali i Kalkilyi.

Netanjahu pozvao Ganca da ne podnosi ostavku

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozvao je danas člana ratnog kabineta Benija Ganca da ne podnosi ostavku, nakon njegove najave da će izaći iz vladajuće koalicije ako Netanjahu do danas ne predstavi jasnu strategiju za Pojas Gaze nakon okončanja rata.

Netanjahu je na platformi X poručio da je sada "vreme za jedinstvo, a ne za podele". "Moramo ostati jedinstveni pred velikim zadacima koji su pred nama. Pozivam Benija Ganca - ne napuštajte vladu za vanredne situacije. Ne odustajte od jedinstva”, naveo je on.

Demonstracije širom Izraela za oslobađanje talaca, u Tel Avivu uhapšene 33 osobe

Širom Izraela održane su demonstracije na kojima je od izraelske vlade zahtevano oslobađanje svih talaca koje drži palestinska militantna grupa Hamas, a izraelski mediji prenose da je policija u Tel Avivu uhapsila 33 osobe.

Policija je u Tel Avivu morala da rasteruje demonstrante vodenim topovima, a mirniji protesti su održani i u Jerusalimu, Cezareji i Hercliji, navodi Tajms of Izrael. Nekoliko sati nakon što je vojska objavila da su četiri taoca živa spasena u centralnom delu Pojasa Gaze, demonstranti u Tel Avivu i širom zemlje pozvali su na nove izbore i povratak svih talaca iz Pojasa Gaze.

Blinken: SAD se neće odmarati dok se svi taoci ne vrate u Izrael

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozdravio je spasavanje četiri izraleska taoca koje je Hamas držao u Pojasu Gaze, saopštio je Stejt department. U saopštenju je naglašeno da se SAD ''neće smiriti'' dok se svi taoci ne vrate u Izrael.

''Predlog koji je predsednik (Džozef) Bajden izneo pre osam dana doneo bi olakšanje i narodu Gaze i preostalim taocima i njihovim porodicama kroz neposredan prekid vatre, a koji bi mogao da dovede do oslobađanja svih talaca, povećanja humanitarne pomoći, rekonstrukcije i trajnog okončanja rata“, navedeno je u saopštenju Stejt departmenta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading