britanija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kir Starmer je oštro kritikovao je Rišija Sunaka zbog ranog napuštanja komemoracije Dana D.

Šef laburista rekao je da će premijer „morati da odgovori na svoje postupke, jer je čak i ministar Torijevaca to označio kao „značajnu grešku”

Premijer je priznao da je bila "greška" što je otišao ranije nakon što je juče ujutro razgovarao sa veteranima u Normandiji.

Sunak je u četvrtak učestvovao na odvojenoj ceremoniji povodom britanskog doprinosa, gde je nekolicini preživelih vojnika rekao: „Dugujemo vam sve“.

Ali jutros je premijer Britanije priznao svoju grešku.

- 80. godišnjica Dana D je bio dubok trenutak za odavanje počasti hrabrim muškarcima i ženama koji su stavili svoje živote na kocku da zaštite naše vrednosti, našu slobodu i našu demokratiju. Ova godišnjica treba da bude o onima koji su dali najveću žrtvu za našu zemlju. Poslednje što želim je da komemoracije budu u senci politike. Duboko mi je stalo do veterana i čast mi je da predstavljam Veliku Britaniju na brojnim događajima u Portsmutu (Engleska) i ​​Francuskoj u protekla dva dana i da upoznam one koji su se tako hrabro borili. Nakon završetka britanskog događaja u Normandiji, vratio sam se u Veliku Britaniju - rekao je premijer pa priznao svoju grešku:

Kada razmislim, bila je greška što nisam ostao duže u Francuskoj – i izvinjavam se.

Govoreći ranije danas, ponovio je izvinjenje:

- Kad razmislim, to je bila greška i izvinjavam se. Ipak, mislim da je važno, s obzirom na ogromnu žrtvu, da ovo ne politizujemo. Fokus s pravom treba da bude na veteranima koji su toliko dali.

Starmer: Samo jedan izbor, da odam poštovanje

Govoreći na kampanji u severnom Londonu, Starmer je rekao:

- Za mene je postojao samo jedan izbor, a to je bio da budem tamo, da odam poštovanje, da se zahvalim i da imam priliku da razgovaram sa onima veterani.  (Premijer) mora da odgovara na svoje postupke, ali, znate, ti veterani su uložili neverovatan napor da budu tamo. Za većinu njih bilo je fizički teško doći tamo... bili su im potrebni dani da stignu tamo. Emotivno je nekima od njih bilo teško jer se nisu vratili. Zaista sam bio zapanjen činjenicom da su mnogi od njih u invalidskim kolicima, mogao videti trud koji su ulagali da bi pokušali da izađu iz invalidskih kolica i dođu do Kralja, i većina njih je to učinila. Čak i na nekoliko minuta, nekoliko sekundi, jer je bilo tako teško - istakao je Starmer i dodao:

- Mislio sam da mi je zaista važno da budem tamo, da odam poštovanje njima i onima koji se nisu vratili, i zapravo da im kažem hvala. Sada će Riši Sunak morati da odgovara za svoje postupke.

Sinoć voditelj ITV-a Pol Brand otkrio je da se premijer vratio u Veliku Britaniju radi intervjua u programu ove stanice.

Faraž: Riši Sunak nije mogao da se potrudi... Ko zaista veruje u naš narod, on ili ja?

Bivši britanski političar i voditelj u Velikoj Britaniji Najdžel Faraž takođe je otišao u Normandiju na memorijalnu manifestaciju i snimljen je kako vozi američki džip iz Drugog svetskog rata.

Jutros je za britanski san rekao rekao: „Bio sam počastvovan da pomognem u prikupljanju 100.000 funti za dobrotvornu organizaciju za slanje veterana u Normandiju. Bilo je zadovoljstvo sresti ih na raznim događajima.

„Riši Sunak nije mogao da se potrudi da prisustvuje međunarodnom događaju. Ko zaista veruje u naš narod, on ili ja? - istakao je on.

"Ne znam gde je bio"


Pod pritiskom premijerovog odsustva jutros, ministar obrazovanja Dejvid Džonson rekao je za BBC Radio 4:

Premijer Riši Sunak je juče bio u Normandiji. Kao što ste me ispravno predstavili, ja sam mlađi ministar u Resoru za obrazovanje, tako da ne znam tačno gde je bio premijer. Ne znam tačno gde je bio. Znam da je bio tamo ranije tog dana. Znam da je bio tamo na komemoraciji juče i bio je tamo u Portsmutu u sredu. Ovo je zaista važan trenutak da se prepozna doprinos tih veterana.

(The Sun)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading