SUNAK NAJAVIO ISTORIJSKE PROMENE! Ko odbije poslušnost, slede SANKCIJE!
Foto: EPA/EPA-EFE/VALDA KALNINA

Britanski premijer Riši Sunak izjavio je da će vratiti obavezno služenje vojnog roka ako Konzervativna partija pobedi na izborima koji su raspisani za 4. jul.

Sunak je predstavio plan, prema kojem će 18-godišnjaci imati mogućnost da biraju služenje vojnog roka u trajanju od 12 meseci ili da volontiraju jedan vikend mesečno tokom godinu dana, prenosi Skaj njuz.

Dodao je da će uvesti novi oblik obavezne nacionalne službe za mlade ako konzervativci pobede na opštim izborima. Volontiranje bi bilo organizovano u policiji, vatrogasnoj službi, javnom zdravstvu ili dobrotvornim organizacijama koje rade sa starijim izolovanim ljudima, naveo je Sunak.

Izvori iz Konzervativne partije su rekli da se razmatra moguće uvođenje sankcija prema onima koji odbiju obavezno služenje vojnog roka.

Obavezno služenje vojnog roka u Velikoj Britaniji uvedeno je u januaru 1949. godine i svi fizički sposobni muškarci starosti između 17 i 21 godine morali su da služe u jednoj od oružanih snaga 18 meseci, a taj period je 1950. produžen na dve godine.

Obavezno služenje vojske ukinuto je 1960. godine.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading